Americanii au făcut încă un român milionar

Softvision, o companie de software înfiinţată în 1994 de românul Laurenţiu Russo, care a devenit un furnizor global de software şi servicii de consultanţă IT ce deţine în România aproximativ o treime din numărul de angajaţi la nivel internaţional, a fost preluată de furnizorul american de servicii de IT Cognizant Technology, cu afaceri de peste 14,8 mld. dolari în 2017, conform unui anunţ al celor două companii. În urmă cu câteva zile agenţia de ştiri Reuters a scris că tranzacţia este aproape de a fi semnată şi a avansat, citând surse apropiate discuţiilor, o valoare a tranzacţiei de 550 mil. dolari.

“Softvision anunţă dezvoltarea globală a companiei la un nivel fără precedent prin tranzacţia cu Cognizant, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global, cu peste 261000 de angajaţi, prezent în Fortune 500 şi pe locul 3 în top 10 al Global IT Service Providers. Tranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul anului 2018. Cu o istorie de peste 20 de ani, Softvision este un partener transformaţional de încredere pentru portofoliul său de clienţi prezenţi în Fortune 500, nume sonore la nivel internaţional din diferite domenii de activitate. Tranzacţia cu Softvision este un pas important în strategia Cognizant, sinergia creată prin îmbinarea competenţelor ambelor companii plasează Cognizant în topul celor mai renumite companii de software din lume, oferind clienţilor săi soluţii inovative scalabile la cote globale”, conform anunţului companiei.

Tranzacţia este una spectaculoasă şi anunţă o perioadă de creştere abruptă pentru grup, a comentat Laurenţiu Russo, fondatorul Softvision. “Este un pas spectaculos în istoria Softvision, istorie ce a început în urmă cu 20 de ani în Cluj-Napoca, România. Traseul nostru va continua să fie abrupt ascendent şi în acest rol de vârf de lance al Cognizant Digital Business. Succesul nostru este bazat în totalitate pe expertiza de neegalat a inginerilor noştri de software din România, iar acum Cognizant ne va aduce scala globală de care aveam nevoie. Vom continua să oferim soluţii software de ultimă generaţie pentru marile branduri ale lumii”.

Softvision are în România mai multe studiouri de dezvoltare, în Cluj, Baia Mare, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, cu un număr mediu de angajaţi de 1.139 de persoane anul trecut, conform datelor de la Finanţe. Softvision este unul dintre cei mari 10 angajatori din industria de software din România după numărul mediu de angajaţi din 2017, conform unei analize a ZF pe baza datelor de la Finanţe. Softvision a raportat în 2017 în România afaceri de 195,9 mil. lei (42,9 mil. euro), în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

„Achiziţia ar ajuta Cognizant să se extindă pe segmentul de servicii de cloud şi să atace mai eficient segmentul de servicii de outsourcing al rivalilor de la Accenture şi IBM“, comentase Reuters.

Cognizant nu avea afaceri în România, ci avea birouri în ţări precum Ungaria sau Polonia.

Laurenţiu Russo, care a lucrat în SUA pentru AMD şi HP înainte de a înfiinţa Softvision, este în prezent director tehnic al grupului. Russo are şi afaceri imobiliare în România, una dintre ele fiind hotelul afiliat reţelei DoubleTree by Hilton din Cluj Napoca.

În 2016 Softvision a fuzionat cu Software Paradigms International (SPI), una dintre cele mai mari companii din SUA, ca parte a planurilor de extindere globală. Compania nu a publicat date despre veniturile din 2017.