Andrei Năstase, ales în funcţia de PRIMAR in Chişinău

Contracandidatul lui Năstase, Ion Ceban, din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (prorus), a fost votat de 47,4% din alegători, în cel de-al doilea tur al alegerilor anticipate de la Chişinău.

Rata de participare a fost de 39,12%, mai mare cu aproape 4% faţă de primul tur de scrutin din 20 mai.

Scrutinul anticipat a fost organizat după ce Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal (proeuropean), a demisionat din funcţia de primar al oraşului pe fondul anchetării sale într-un dosar de corupţie, despre care fostul primar susţine că este motivat politic.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, alături de soţia sa, Galina Dodon, şi-a exprimat votul, spunând că a votat în favoarea profesionalismului şi nu a show-rilor populiştilor.

“Votul de astăzi este unul extrem de important. Eu am votat pentru un profesionist şi sunt convins că, în sfârşit, chişinăuenii vor face alegerea corectă în favoarea profesionalismului. Astăzi începem o viaţă nouă pentru capitala noastră”, menţionează preşedintele, fost lider al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Totodată, Dodon îndeamnă toţi cetăţenii capitalei Republicii Moldova să iasă la vot.

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, care îl susţine pe Andrei Năstase, şi-a exercitat dreptul la vot, îndemnând “pe toţi care nu au reuşit să voteze să-şi facă timp, mai sunt câteva ore e nevoie doar de puţin timp”.

“Am votat pentru un primar care să administreze corect şi eficient resursele municipiului Chişinău care să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru toţi locuitorii municipiul, pentru un primar care să nu ne mintă, pentru un primar care să nu ne divizeze în aliaţii săi şi în duşmanii săi, pentru un primar care să ne respecte pe noi toţi (…) Vreau să-i îndemn pe toţi care nu au reuşit să voteze să-şi facă timp, mai sunt câteva ore e nevoie doar de puţin timp”, a declarat Maia Sandu.

Andrei Năstase a depus, împreună cu echipa sa, câteva contestaţii în legătură cu presupuse încălcări flagrante ale legislaţiei, care au fost depistate la mai multe secţii de votare.

“În cadrul acestora, persoane neidentificate, exponenţi al Partidului Socialiştilor, au întocmit şi au depus mai multe cereri din numele unor persoane care, chipurile, se află in imposibilitate de a se deplasa la secţia de votare, solicitând votarea prin intermediul urnei mobile”, potrivit unui comunicat.

Lasă un răspuns