Asistenta de la Județean a fost sancționată pentru comportament

Dr. Borcea a relatat pentru Bihon.ro si Jurnal bihorean că regretă modul în care asistenta de la UPU a vorbit cu pacientul și că „asistenta nu are nici o scuză pentru atitudinea și comportamentul manifestat față de pacient. Nu din punct de vedere medical a greșit, principiul medical aplicat a fost corect. Pacientul a fost adus la insistențele familiei, cu un echipaj al Ambulanței, fără însă a prezenta o urgență majoră”.

Dr. Borcea a informat că luni a și sancționat-o pe asistentă, care nu mai are voie să lucreze la triajul bolnavilor și nu mai e șef de tură. În paralel, a spus dr. Borcea, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, a dispus o anchetă administrativă, care însă va dura o săptămână – două.

Urgențele nu sunt taxi!

Cazul asistentei sancționată la UPU este reprezentativ pentru sistemul medical de urgență. Oamenii s-au obișnuit să sune la 112 și să anunțe în așa fel problema pe care o au încât li se trimite chiar echipaj cu medic și asistentă. Alți pacienți vin singuri la UPU noaptea, în weekend sau de sărbători, deși au probleme care ar fi putut să și le rezolve din timp la medicii de familie ori la specialiști și, în caz de abcese non-urgente, puteau să apeleze la centrele de permanență. Ajunși la UPU, cazurile non-urgente sunt puse să aștepte în funcție de gravitatea afecțiunii lor. Numărul mare de cazuri din UPU face însă ca presiunea și stresul să fie foarte mari și nu toți angajații se pare că fac față.

Problema trierii bolnavilor începând de la apelul la 112, la controlul medical de la echipajele de urgență și funcționarea centrelor de permanență care ar putea decongestiona unitățile de primiri urgențe este însă o problema de nivel național.

Amintim că în noaptea de duminică spre luni, un bolnav cu diabet a fost adus la insistențele familiei la UPU Oradea, de către un echipaj medical al Ambulanței Bihor. Fiindcă nu era o urgență, bărbatul a fost dat jos de pe targă și pus pe un scaun în camera de triaj, unde oricum se oferă supraveghere și urma să fie preluat în funcție de gravitatea problemei sale medicale.

Modul în care a vorbit asistenta cu pacientul însă lasă de dorit, așa după cum si dr. Borcea a menționat mai sus, motiv pentru care asistenta a fost și sancționată a doua zi, iar acum e anchetată de șefii Spitalului Județean.

Lasă un răspuns