ATENŢIE! Blocaj TOTAL în sistemul bancar românesc. Băncile sunt neputincioase. Gafa făcută de Ministerul de Justiţie. Anunţul pe care trebuie să-l ştie TOATĂ lumea

Băncile nu mai pot verifica de luni dimineaţă situaţia ipotecilor înscrise în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Imobiliare, în condiţiile în care site-urile care permit verificarea, şi care se află în administrarea Ministerului Justiţei nu funcţionează.

Potrivit unor surse din piaţa bancară verificarea este blocată dintr-o neglijenţă a Ministerului Justiţiei care a uitat să prelungească domeniul. Prelungirea domeniul se face an de an şi costă câteva sute de lei.

Potrivit informaţiilor din piaţă au existat înscrieri în arhiva această perioadă, ceea ce înseamnă că unele bănci şi-au asumat riscul accordării de credite fără să aibă siguranţa că au ce executa în cazul în care debitorul intră în incapacitate de plată. De regulă, înainte de a aproba un credit trebuie să facă această verificare pentru a fi sigure ca aceea ipotecă nu a mai fost folosită la contractarea unui alt credit.

Arhiva Electronică a Garanţiilor Reale Mobiliare are rolul de a proteja creditorii, iar înscrierea în arhivă conferă băncilor sau IFN-urilor dreptul de a-şi putea recupera creanţa prin executarea bunului ipotecat de debitor sau a altor proprietăţi ale debitorului precum conturi de depozit, conturi de economii, certificate de depozit sau poliţe de asigurare. Înscrierea in AEGRM se face de către operatorii autorizaţi de Ministerul Justitiei, de regulă avocaţi şi notari.

Lasă un răspuns