Augustin Lazăr le-a trimis o scrisoare membrilor CSM înainte de decizia privind expresia „inculpaţi de rang înalt”

Augustin Lazăr a transmis, înaintea şedinţei CSM de luni, o scrisoare către membrii plenului în care le solicită să respingă sesizarea Inspecţiei Judiciare, potrivit luju.ro. CSM a decis că există indicii privind încălcarea codului deontologic când a folosit fraza „inculpaţi de rang înalt”.

“Este evident eronată interpretarea că i-aş fi numit inculpaţi pe membrii comisiilor parlamentare. La o lectură atentă şi integrală a interviului, se observă că aceştia nu au nimic în comun cu mediul judiciar şi inculpaţii cercetaţi de DNA, care au cerut chemarea procurorilor în faţa comisiilor. De altfel, este vizibil că interviul nu urmăreşte ofensarea membrilor altor instituţii. Faţă de cele expuse, nu există niciun fel de indicii privind încălcarea normelor de conduită ale judecătorilor şi procurorilor. Interviul dat în contextul dezbtaerilor privind modificarea Legilor Justiţiei reprezintă o pledoarie a subsemnatuli în calitate de procuror general, membru de drept al CSM (garantul independenţei justiţiei), pentru apărarea statutului de magistrat al procurorului şi protejarea independenţei acestuia de presiuni şi hărţuieli (menţionate şi în documemtele internaţionale). Sesizarea Inspecţiei Judiciare nu este întemeiată, astfel că solicit respingerea acesteia şi menţinerea hotărârii nr. 13044/2.08.2018, a CSM, Secţia pentru procurori, care a reţinut că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor articolului 17 din codul deontologic”, se arată în scrisoarea transmisă de procurorul general, potrivit luju.ro.

Plenul CSM a admis, luni, contestaţia Inspecţiei Judiciare faţă de decizia Secţiei pentru procurori care a decis că Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic al magistraţilor când a folosit formularea „inculpaţi de rang înalt”. Augustin Lazăr a precizat ulterior, pentru MEDIAFAX, că apreciază hotărârea plenului ca fiind nelegală şi că aşteaptă motivarea pentru a o ataca în instanţă.

 

Lasă un răspuns