Autorităţile americane au folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor la graniţa cu Mexic

Autorităţile americane au folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica aproximativ 150 de migranţi care se adunaseră de-a lungul unei porţiuni a zidului de frontieră din oraşul mexican Tijuana pentru a încerca să treacă în Statele Unite, relatează Associated Press.

Aflaţi de cealaltă parte a zidului, agenţii poliţiei de frontieră americane care purtau costum şi ochelari cu vedere nocturnă şi care aveau asupra lor arme semiautomate strigau “întoarceţi-vă!” îm limba spaniolă.

Activiştii americani pentru drepturile omului care îi însoţeau pe imigranţi strigau către agenţi în limba engleză să nu folosească gazele deoarece acolo se aflau şi copii.

Câţiva imigranţi au încercat să se caţere pe peretele metalic, determinând agenţii să tragă prima salvă de gaze lacrimogene. Când migranţii s-au apropiat din nou de zid, autorităţile au tras o a doua rundă şi apoi o a treia.

Migranţii au fugit ţipând, plângând şi tuşind. O mamă a început să ţipe după ce şi-a pierdut copiii în fumul gros şi în întuneric.

Confruntarea de marţi a fost pentru a doua oară într-o perioadă de peste o lună, când autorităţile americane au tras gaze lacrimogene în Mexic. Acţiunea a atras critici puternice din partea politicienilor şi a activiştilor de pe ambele laturi ale frontierei şi a ridicat întrebări cu privire la utilizarea forţei împotriva migranţilor.

Justin Mazzola de la Amnesty International a afirmat într-o declaraţie că “utilizarea gazelor lacrimogene împotriva bărbaţilor, femeilor şi copiilor care caută protecţie este crudă şi inumană”.

Lasă un răspuns