Procentul de absolvenți de liceu arădeni care au promovat examenul de Bacalaureat a scăzut, față de anul trecut. Doar 59% dintre absolvenții arădeni au medii peste 6. Dintre cei înscriși, s-au prezentat la examen în jur de 87%.

Dintre cei 3.021 de elevi înscriși la examen în județul nostru, aproximativ 52% au reușit să obțină medii mai mari de șase. Procentul de promovare se calculează, însă, din cei prezenți în săli (2.642), astfel că la nivelul județului Arad, procentul este de 59,20%. La nivel național, procentul de promovați din cei prezenți este de aproape 68%, așadar Aradul se află cu mult sub media națională. În schimb, dacă îi luăm în calcul și pe cei înscriși, dar care nu s-au prezentat la probele de examen, procentul de promovați din Arad este de aproximativ 52%, respectiv aproximativ 61% la nivel național.

Elevul de zece

Numărul mediilor de zece la Bacalaureat, în județul Arad, a scăzut față de anul trecut. În 2017, trei elevi – doi de la Colegiul Național „Moise Nicoară” și unul de la Liceul „Atanasie Marienescu” din Lipova – au reușit să obțină zece pe linie. La sesiunea de anul acesta, însă, această onoare revine doar Colegiului Național „Moise Nicoară”, prin absolventul Bogdan Ciacli. Acesta a „înscris” câte o notă de zece la toate cele trei probe: Limba și literatura română, Matematică și Fizică, fiind unul dintre cei 104 absolvenți din țară care au obținut zece pe linie. Șef de promoție la „Moise”, tânărul are de gând să părăsească țara, urmând să studieze la Universitatea Cambridge din Anglia. Cei trei absolvenți arădeni care au reușit, anul trecut, să obțină zece pe linie la Bacalaureat, au ales România. Doi dintre ei studiază la Cluj-Napoca, iar cel de-al treilea la Timișoara.

Pe medii

Defalcat pe medii, situația stă în felul următor: pe lângă elevul cu media zece, alți 315 de elevi arădeni au note între 9 și 9,99, iar alții 478 între 8 și 8,99. Între 6 și 7,99 se regăsesc 770 de absolvenți de liceu. 150 de candidați au obținut medii între 5 și 5,99, astfel că au fost declarați respinși. De asemenea, 924 de elevi arădeni au fost respinși cu medii mai mici de 5, în timp ce 379 de tineri au absentat la una sau mai multe probe. De asemenea, s-au înregistrat patru candidați eliminați din examen, din diferite motive.

Primii zece

Top zece al mediilor de la Bacalaureat este format din șase absolvenți de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, acesta fiind completat de câte un elev de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad și Seminarul Teologic Ortodox Arad. Marele absent din top este Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, cea mai mare medie de aici fiind 9.71, situându-se pe locul 33.

Rezultate mai slabe

Situația este sub nivelul sesiunii iunie-iulie 2017, atunci când la nivelul Aradului se înregistrau trei medii generale de zece, iar procentul de promovare era de peste 64%. Deocamdată, rezultatele nu sunt finale, astăzi putând fi depuse contestații de către absolvenți. Rezultatul final va fi afișat pe data de 9 iulie, adică lunea viitoare. De menționat este și faptul că în patru licee din Arad, procentul de promovare a fost de 0%. La „UCECOM”, „Vlaicu”, „Forestier” și la Liceul Special, niciunul dintre elevii înscriși la examen nu au reușit să obțină medii mai mari de șase.

Prin vecini

În județul Timiș, din cei 2.372 de elevi prezenți la examen, în jur de 64% au obținut medii peste 6, înregistrându-se o singură medie de zece. În Bihor, din cei 3.788 de elevi prezenți, aproximativ 63% au obținut medii peste șase, înregistrându-se totodată și patru medii de zece. Două medii de zece s-au înregistrat și în județul Alba, unde din cei 2.287 de elevi prezenți la examen, aproximativ 75% au obținut medii mai mari de șase. În Hunedoara, din cei 2.593 de elevi prezenți la examene, în jur de 67% au reușit să obțină medii mai mari de șase, înregistrându-se și două medii maxime. La nivel național, s-au înregistrat 104 de medii de zece.

Printre ultimii din țară

Din păcate, județul Arad se află la capătul clasamentului național. Ne aflăm pe locul șase de la coadă ca procent al promovării Examenului de Bacalaureat Național. Mai slabi decât elevii noștri au fost doar cei din Călărași (56,03%), Harghita (53,69%), Giurgiu (47,44%), Teleorman (47,30%) și Ilfov (34,02%). Procente ridicate de promovare s-au înregistrat în judeţele Cluj (81,14%), Iași (80,27%) şi Brăila (77,13%).

Nu s-au înghesuit

Față de anii trecuți, elevii nu au mai simțit nevoia să-și împărtășească emoțiile cu ceilalți. Cei mai mulți au ales să își verifice notele online, pe site-ul Ministerului Educației Naționale, astfel că la centrele de examen, înghesuiala specifică momentului în care se afișează rezultatele a lipsit, doar câțiva absolvenți încumetându-se să aștepte în fața școlilor afișarea notelor.

Lasă un răspuns