Benjamin Netanyahu acuză Iranul că a încălcat ACORDUL NUCLEAR şi dezvoltă în secret activităţi atomice

Premierul israelian a precizat că Iranul a ”înşelat lumea”, încălcând acordul nuclear din 2015.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Ministerul Apărării din Tel Aviv, Netanyahu a prezentat documente despre care afirmă că sunt ”copii” a unor documente secrete obţinute de serviciile de informaţii israeliene în Teheran.

”Aceste documente sunt dovada concretă că Iranul a minţit când a spus nu a avut niciodată un program nuclear. Proiectul nuclear iranian are toate cele cinci elemente ale unui program de arme nucleare”, a declarat Netanyahu.

”Liderii iranieni au negat în repetate rânduri în privinţa dezvoltării programului nuclear. Astăzi vă spun un lucru: Iranul a minţit. După semnarea acordului nuclear în 2015, Iranul a şi-a intensificat eforturile de a-şi ascunde documentele secrete. În 2017, Iranul a mutat documentele privind programul nuclear într-o locaţie secretă din Teheran. În urmă cu câteva săptămâni, Israelul a obţinut jumătate de tonă de documente din această arhivă secretă. Iată ce includ aceste fişiere: documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare şi multe altele. Aceste documente sunt dovada concludentă că Iranul a minţit când a spus că nu a avut niciodată un program nuclear”, a subliniat prim-ministrul Israelului, adăugând că Iranul a continuat să-şi dezvolte programul nuclear.

În replică, Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, a afirmat că Netanyahu încearcă ”să păcălească oamenii”.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul de la Casa Albă a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, în caz contrar Washingtonul se va retrage din acord.

Lasă un răspuns