CE solicită României să notifice măsurile legate de aplicarea normelor privind confiscarea extinsă

Comisia Europeamă solicită României şi Bulgariei să pună integral în aplicare legislaţia UE privind blocarea temporară (îngheţarea) şi confiscarea extinsă, cele două ţări având la dispoziţie două luni pentru a răspunde.

Directiva instituie norme minime privind îngheţarea bunurilor în vederea unei posibile confiscări ulterioare şi privind confiscarea bunurilor în materie penală. Datorită reglementărilor UE în vigoare, autorităţile naţionale pot să confişte şi să recupereze cu mai multă uşurinţă produsele şi instrumentele provenite din săvârşirea de infracţiuni în UE, anunţă Comisia Europeană.

“Acesta este un mijloc esenţial de combatere a criminalităţii (organizate) şi totodată o modalitate de a împiedica spălarea şi reinvestirea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în activităţi comerciale licite sau ilicite”, se arată într-un comunicat de presă al CE.

Statele membre trebuiau să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 4 octombrie 2015. Bulgaria şi România nu au comunicat Comisiei nicio măsură naţională de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat autorităţilor naţionale.

“Bulgaria şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la această chestiune”, mai preciează sursa citată.

Prevederile legate de confiscarea extinsă sunt cuprinse în modificările aduse Codului Penal. Acesta a trecut de Parlament, dar ulterior, pe 25 octombrie, a fost declarat parţial neconstituţional, motiv pentru care legea nu a mai ajuns la promulgare.

Lasă un răspuns