Codul lui Da Vinci, în variantă românească

Mira Feticu, autoarea best-seller-ului „Tascha”, care are ca subiect furtul tablourilor renumite de către doi români, în 2012, este cea care a descoperit, opera lui Picasso. „Am primit indiciile pe o foaie albă, opt rânduri ca o poezie sinucigaşă”, a spus Mira Feticu, pentru MEDIAFAX.

Scriitoarea Mira Feticu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, cum a primit indiciile privind locul unde se află ascuns tabloul lui Pablo Picasso, dispărut din 2012, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

„Am primit o scrisoare acum 14 zile pe adresa mea de serviciu din Haga. Scrisoarea era o foaie albă de hârtie pe care erau scrise opt rânduri în româneşte. Suna ca o poezie a cuiva care parcă dorea să se sinucidă.

Spunea că nu mai vrea să păzească tabloul lui Picasso şi eu nu am înţeles la început. Părea un fel de scrisoare sinucigaşă. Am uitat-o în geantă, seara am găsit-o şi am citit-o şi atunci mi-a picat fisa.

Am înţeles că e unul dintre tablourile furate acum câţiva ani. L-am sunat pe poliţistul din Rotterdam, care s-a ocupat de caz atunci şi el mi-a spus că o să mă sune înapoi, dar nu m-a sunat.

Atunci eu m-am simţit datoare să fac ceva. Am vorbit cu colegul meu, care e scriitor ca şi mine. Am venit în Bucureşti, am luat o maşină şi ne-am dus acolo, am urmat indiciile din scrisoare”, a spus Mira Feticu.

Aceasta a povestit că indiciile din scrisoare erau exacte şi după ce a găsit primul copac, a săpat printre zăpadă şi frunze uscate şi a găsit tabloul.

„Indicaţiile erau extrem de exacte. Nu a fost deloc complicat. După ce am găsit primul copac de care scria în scrisoare, l-am găsit pe al doilea şi am răscolit zăpada şi stratul de frunze moarte, apoi cu un băţ, nu am avut răbdare să mă duc după hârleţ, am tras plasticul la suprafaţă şi în plastic era înfăşurat tabloul. Dacă e autentic sau fals, asta nu mai e treaba mea”, a povestit Mira Feticu.

Întrebată cum a reacţionat când a avut în mână opera despre care se credea că e pierdută, Mira Feticu a spus că a plâns.

„Am plâns, a fost emoţionant…………..

A fost ca şi cum am redat ceva oamenilor, ceva ce s-a pierdut, a fost un moment intens, am descoperit ceva minunat, ce pot da înapoi omenirii. E intens şi e şi obositor. Vă daţi seama, nu e ca şi cum ai sta într-un restaurnat la un pahar de vin. De la ora 2 noaptea vorbesc cu cei care fac ancheta, mergem acolo unde am găsit, refacem scenarii”, a mai spus scriitoarea

Mira Feticu este de părere că a fost aleasă de cel care a trimis pontul tocmai pentru că a scris o carte despre jaful de la muzeu, carte ce a fost tradusă şi în limba română.

„Eu am scris o carte despre jaf acum patru ani, cu date despre jaf. Am refăcut povestea, am avut informaţi despre cum a fost. În mai anul acesta am dat un interviu, cartea a fost tradusă în limba română. Cred că persoana care mi-a dat pontul a căpătat încredere în mine. Cred că este cineva care e implicat, cu sigurnaţă, cineva care are o conştiinţă, care s-a săturat să ţină un secret”, a mai spus Mira Feticu.

Pe pagina de Facebook, sciitoare de origine română, stabilită în Olanda, a postat imagini din momentul în care a descoperit tabloul îngropat la rădăcina unui copac din judeţul Tulcea.

Ea apare în imagini plângând la locul unde a găsit tabloul, apoi uitându-se la schiţa cu ceea ce pare a fi opera „Tete D ‘Arlequin“, pictat de Picasso.

Mai mulţi internauţi i-au scris autoarei, atât în limba română, cât şi în olandeză, şi o felicită pentru descoperirea sa. Alţii vor să se asigure că se va întoarce „în siguranţă” în Olanda şi îi spun să aibă grijă de ea, cazul fiind „ireal”.

Mira Feticu a scris cartea ce a devenit bestseller, „Tascha”, care are drept subiect furtul de tablouri în valoare de 18 milioane de euro, din Muzeul de Artă din Rotterdam, din 2012, care i-a avut drept autori pe doi români.

Între tablourile care au pierit atunci se numără şi cel găsit îngropat la rădăcina unui copac din Tulcea.

DIICOT a precizat, duminică, faptul că şase inculpaţi români acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au sustras şapte tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

 

Lasă un răspuns