Comandamentul Brigăzii Multinaţionale NATO de la Craiova, pregătit pentru misiuni de apărare colectivă în sud-estul Europei

Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova e în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate şi afiliate şi comanda unei operaţii NATO de tip Articol 5-Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei pe Flancul de Sud-Est al Alianţei.

„Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate şi afiliate, precum şi comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei pe Flancul de Sud-Est al Alianţei. Atingerea capacităţii finale de către HQ MN BDE-SE face parte din obiectivele asumate de Guvernul României în Programul de Guvernare 2018-2020, în capitolul politica de apărare şi securitate naţională, ca măsură de asigurare a continuităţii strategice în cadrul NATO şi UE”, informează reprezentanţii Ministerului Apărării, printr-un comunicat de presă.

Capacitatea a fost declarată de în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, joi, 15 noiembrie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov.

„Atingerea capacităţii finale a Comandamentului Brigăzii Multinaţionale reprezintă încununarea unor eforturi de aproape doi ani, pentru care militarii craioveni, dar şi cei din ţările aliate care încadrează comandamentul Brigăzii merită toate felicitările noastre. Guvernul României îşi respectă angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării. România demonstrează şi prin îndeplinirea obiectivului de astăzi că rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre. Demonstrăm că înţelegem, astfel, atât avantajele strategice care derivă din apartenenţa la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară a lumii, cât şi obligaţiile care ne revin din această calitate”, a declarat ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor.

Capacitatea finală a HQ MN BDE-SE a fost declarată de locţiitorul comandantului Comandamentului Forţelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, după derularea exerciţiului de evaluare SCORPIONS FURY 2018 (SCFY18). SCFY18 a fost organizat ca exerciţiu multinaţional, în scopul evaluării capacităţii Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de a-şi îndeplini misiunea încredinţată – prin exerciţii de comandament asistat de calculator, exerciţii de antrenament în teren şi exerciţii tactice cu trageri de luptă.

„La exerciţiul de evaluare pentru declararea capacităţii finale au participat militari români şi străini din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Statului Major al Forţelor Terestre, Diviziei Multinaţională Sud-Est, Centrului Naţional de Instruire Întrunită, unităţile subordonate Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (Batalionul 20 Infanterie, Batalionul 22 Infanterie, Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 325 Artilerie, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, Batalionul 116 Sprijin Logistic, Contingentul Militar Polonez), precum şi din structurile afiliate pe timpul exerciţiului (Batalionul 38 Mecanizat din Bulgaria, Regimentul 6 Cavalerie din Italia şi Batalionul 2 Pandur din Portugalia)”, mai arată MApN.

 

 

Lasă un răspuns