Condamnare definitivă în cazul furtului banilor de pensii de la Poștă

Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat în cazul celor trei angajați din Arad ai Poștei Române trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu, după ce au lăsat nesupravegheată autospeciala în care se aflau zeci de saci cu bani destinați plății pensiilor, fiind furată o sumă mare de bani.

În februarie 2018, cei trei au fost condamnați în primă instanță, la Judecătoria Arad, la câte doi ani de închisoare cu suspendare și plata în solidar a prejudiciului cauzat Poștei Române, adică suma de 385.900 de lei furată de hoții rămași nedescoperiți. Sentința judecătorilor arădeni fusese atacată de doi dintre inculpați, dar și de Poșta Română, iar cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel Timișoara.

Sentință definitivă

Judecătorii au respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Lupşa Ilie şi Lazăr Maria Cristina și a admis apelul declarat de Compania Naţională Poşta Română SA, care a obținut în plus dreptul la dobândă pentru suma care reprezintă prejudiciu.

”Desfiinţează sentinţa atacată în latura civilă şi rejudecând în aceste limite: Obligă în solidar inculpaţii Lupşa Ilie, Lazăr Maria Cristina şi Boldizar Alexandru şi la plata dobânzii legale aferentă debitului de la momentul producerii prejudiciului până la data plăţii efective”, se arată în soluția rămasă definitivă.

Instanța a menținut în rest sentința inițială, respectiv condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de trei ani, precum și interzicerea unor drepturi.

Furtul banilor

În ianuarie 2014, un autoturism al Poștei fusese lăsat nesupravegheat în fața oficiului situat la Gara Arad. Tocmai se încărcaseră zeci de saci cu bani destinați plății pensiilor. Au dispărut 38 de saci, cu suma de 385.900 lei. În urma furtului, șoferul, agentul de transport valori și oficiantul superior responsabil au fost cercetați penal pentru neglijență în serviciu.

Anchetatorii declarau, la vremea respectivă, că autospeciala Poştei era dotată cu un seif, conform reglementărilor legale privind transportul de valori, dar angajații nu ar fi pus sacii în interior, ci pe seif. Şoferul le relatase poliţiştilor că a încuiat maşina din telecomandă, de la distanţă, însă nu a verificat dacă sistemul de închidere centralizată a primit comanda și dacă uşile maşinii erau asigurate.

Imediat după ce furtul a fost sesizat, polițiștii au organizat filtre în tot județul, însă autorii furtului nu au fost prinși până în prezent.

Un angajat acuză

După condamnarea în primă instanță, fostul agent de transport valori Ilie Lupșa – care a lucrat pentru Poșta Română 37 de ani și s-a pensionat anticipat după incident -, a declarat pentru Jurnal Arădean și Aradon că furtul nu a fost unul ”la nimereală”, pentru că nu oricine știa că în acea zi vor fi încărcați în autovehicul 385.900 de lei. Bărbatul a acuzat că transporturile de valori ale Poștei Române nu sunt asigurate și a spus că după ce a pus sacii cu bani în mașină, s-a întors în oficiul poștal pentru a ridica alte lucruri, iar când a revenit, mașina era scoasă din curte, în stradă. A verificat imediat interiorul mașinii și a constatat că banii dispăruseră. Șoferul i-ar fi spus ulterior că a scos mașina în stradă la cererea șefei de tură.

Lasă un răspuns