Controversă privind prezența unor polițiști la locul altercației din Lipova

LIPOVA. Numeroase comentarii critice la adresa unor polițiști au apărut în mediul online, atât pe rețelele de socializare cât și pe paginile web ale publicațiilor de știri, după prezentarea imaginilor video cu altercația din orașul Lipova, unde tatăl unui copil de șapte ani a fost bătut chiar în fața fiului său de către doi bărbați care au coborât dintr-o mașină.
Criticii acuză că un echipaj de poliție a trecut prin acel loc, fiind vizibil pe imagini, dar nu a oprit pentru a aplana conflictul.
„Ăștia sunt polițiștii care ar trebui să ne apere, întorc capul când văd o bătaie ca să nu se bage!”, a scris un arădean pe Facebook.
„Cât de frumos a trecut poliția «vigilentă» pe lângă incident. Mașina deja era oprită în mjlocul drumului… dar organul n-are ochi decât pentru înainte”, a comentat o altă persoană, la finalul unui articol de pe www.aradon.ro
„Mai important e de identificat numărul de înmatriculare al mașinii de poliție și apoi dați afară din poliție. Părerea mea e că e mult mai grav ca poliția să treacă pe lângă așa ceva fără să se oprească. Bătaia e și ea gravă, dar pică pe locul doi. Hai să vedem cine îi identifică pe polițiști și apoi întrebați de ce sunt plătiți degeaba!”, a scris un alt cititor.

Analiza imaginilor
Numeroase alte comentarii de acest fel pot fi citite pe internet, însă sunt și persoane care îi apără pe polițiști, arătând că altercația a izbucnit după trecerea echipajului de poliție, lucru care se poate observa urmărind imaginile. Astfel, la secunda 15 a filmării se poate vedea trecerea echipajului prin acel loc, dar la momentul respectiv la trecerea de pietoni era oprită mașina agresorilor fără ca aceștia să fi coborât. Abia după alte 15 secunde, când echipajul de polițiști se îndepărtase și nu mai avea vizibilitate, șoferul a coborât din mașină, fiind urmat imediat de către pasagerul din dreapta, cei doi năpustindu-se asupra tatălului minorului.

Poziția IPJ
După apariția comentariilor, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad au analizat din nou imaginile, constatând că nu s-a greșit cu nimic, motiv pentru care nu s-a declanșat vreo anchetă internă.
„După cum reiese din imaginile prezentate în mass-media, autoturismul de poliție nu a fost prezent în acel loc în momentul izbucnirii scandalului. Prezența polițiștilor la fața locului s-a făcut în urma unui apel la 112”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Claudia Iuga.

Bătut în fața copilului
Altercația din Lipova a avut loc în seara de 1 mai, după ce șoferul unui autoturism a fost apostrofat de un localnic nemulțumit că nu acordase prioritate unui copil aflat pe zebră. Cel care i-a adus reproșuri șoferului era tatăl copilului, care îl aștepta pe trotuar. În loc de scuze, bărbatul s-a ales cu pumni și picioare de la șofer și de la un alt bărbat care coborâse din aceeași mașină, ambii din Lipova, având 28 și 38 de ani. Ei au fost reținuți 24 de ore pentru tulbure a ordinii și liniștii publice și lovire și alte violențe, ulterior fiind puși sub control judiciar.

Lasă un răspuns