Cu numai trei zile înainte ca România să preia oficial Preşedinţia Consiliului UE, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se îndoieşte că autorităţile de la Bucureşti au înţeles pe deplin ce înseamnă acest mandat. Liderul de la Bruxelles este îngrijorat de tensiunile care divizează lumea politică românească: ”Pentru a putea vorbi de unitatea Europei, este nevoie de unitate la tine acasă,” avertizează Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat dubii privind capacitatea României de a deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. El consideră că, deşi este “bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Bucureştiul nu a înţeles “deplin” ce presupune acest mandat.

”Cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să conduci ţările UE,” a declarat Jean-Claude Juncker, citat de publicaţia germană Die Welt. ”Este nevoie de acţiuni prudente, dublate de dorinţa de a-i asculta pe ceilalţi şi de a lăsa deoparte propriile interese. Am unele îndoieli.”

Preşedintele Comisiei Europene se teme că tensiunile din viaţa politică românească îşi vor pune amprenta asupra mandatului României: ”Pentru a putea vorbi de unitatea Europei, este nevoie de unitate la Bucureşti.”

Preşedinţia Consiliului UE, un proiect de ţară şi european major

Ministrul Afacerilor Externe şi cel pentru Afaceri Europene, Teodor Meleşcanu şi George Ciamba, au reacţionat printr-o declaraţie comună la afirmaţiile lui Jean-Claude Juncker.

”În urma mesajelor publicate recent în mass-media referitoare la Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, reiterăm susţinerea noastră constantă pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european. Eforturile insituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei Românei la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către acest scop comun, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât şi din punct de vedere tehnic. Gestionarea Preşedinţiei Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituţia naţională care are atribuţii în acest sens. Stimularea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevaţi în acest context în plan European. România crede în solidaritate şi credem că toţi ne dorim o Europă mai puternică”, se arată în mesaj.

”Înţelegem responsabilitatea care ne revine în exercitarea unui asemenea mandat, precum şi provocările cărora Uniunea Europeană trebuie să le răspundă în acest moment important al evoluţiei sale. Astfel, prin implicarea directă a Premierului României, întregul aparat guvernamental a derulat un proces intensde pregătire pe toate componentele, atât cele legate de substanţa dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cât şi pregătirilor logistice. România este pregătită din toate punctele de vedere să ducă la bun sfârşit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel instituţional şi la nivelul societăţii, în ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, în termeni clari şi neechivoci cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles cu reprezentanţii Executivului român”, se mai arată în declaraţia celor doi miniştri.

Potrivit miniştrilor Afaceror Externe şi pentru Afaceri Europene, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este considerată un proiect strategic care trebuie susţinut indiferent de dezbaterile politice interne.

”Pregătirea acestui proiect a presupus un efort instituţional colectiv la nivelul Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe. Premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat priorităţile Preşedinţiei României în faţa camerelor reunite din Parlament în 12 decembrie, astfel exitând evidenţa faptului că România are legitimitate din partea legislativului să îndeplinească acest mandat. Guvernul României este pregătit pentru gestionarea Preşedinţiei şi a confirmat disponibilitatea pentru cooperare în plan intern faţă de toate instituţiile naţionale, fără a exporta divergenţele politice interne în plan extern. Guvernul României consideră ca tema exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România nu trebuie să fie instrumentalizată politic pentru a ne asigura că printr-un angajament comun putem aduce o reală contribuie proiectului european in urmatoarele sase luni. Miniştrii Teodor Meleşcanu şi George Ciamba au întărit faptul că acest proiect nu reprezintă un instrument de luptă politică internă, ci un proiect de ţară şi european major. Exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă o schimbare de paradigmă pentru fiecare stat membru care deţine acest mandat. În esenţă, acest rol presupune conducerea lucrărilor Consiliului Uniunii Europene, din pozitia unui mediator impartial, pentru derularea unui efort de negociere a dosarelor aflate pe agenda Uniunii Europene”, mai susţin Meleşcanu şi Ciamba.

Potrivit acestora, România ”înţelege perfect acest rol de mediator imparţial”, precum şi contextul complex în care îşi va exercita mandatul, stadiul curent al lucrărilor şi şi-a fixat un nivel de ambiţie realist în obţinerea de rezultate concrete în avansarea agendei europene pe durata mandatului.

”Principalele obiective în acest sens vizează procesul actual de reflecţie asupra viitorului Uniunii, procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi clarificarea viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi acest partener, finalul de mandat al Parlamentului European şi al Comisiei Europene şi trecerea spre un nou ciclu legislativ şi instituţional ca urmare a alegerilor europene, negocierile privind viitorul Cadru Financiar al Uniunii post 2020. În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, aşa cum România a confirmat în dialogul cu forurile instituţionale europene şi cu partenerii externi, Preşedinţia la Consiliul UE va urmări să contribuie la asigurarea convergenţei şi coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile şi echitabile pentru toţi cetăţenii şi statele membre. Consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre reprezintă aşadar, punctul de pornire pentru implementarea politicilor necesare pentru gestionarea noilor provocări de securitate şi pentru continuarea consolidării rolului global al UE. Acţiunile României se subscriu, aşadar, principiului solidarităţii, având obiectivul comun de a contribui la dezvoltarea Europei unite şi puternice, printr-un efort susţinut”, se menţionează în finalul declaraţiei comune.

Negrescu: ne pregătim pentru o preşedinţie lipsită de ambiţie

Fostul ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu regretă declaraţiile preşedintelui CE Jean Claude Juncker şi avertizează că România se pregăteşte pentru o preşedinţie a Consiliului UE lipsită de ambiţie din cauza conflictelor politice interne.

”În ciuda bunei pregătiri tehnice a momentului începute acum aproape doi ani, ne pregătim pentru o preşedinţie lipsită de ambiţie din cauza conflictelor politice interne. Declaraţiile recente ale liderilor europeni şi relatările presei internaţionale din păcate confirmă acest lucru. Alegerile pentru Parlamentul European, dar mai ales alegerile prezidenţiale pun deja în plan secund acest moment istoric pentru România. Avem persoane care şi-au anunţat candidatura, iar altele ambiţia de a candida la funcţia de Preşedinte al României. Se vorbeşte prea puţin de ce îşi propune concret România privind Preşedinţia Consiliului UE. Probabil tehnic vom avea rezultate, m-am asigurat de acest lucru pe perioada mandatului meu, dar politic, România trebuie să demonstreze că este capabilă de finalizeze mai multe dosare europene pentru care s-a angajat deja de mai multe ori”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

El susţine că, pentru a avea o Preşedinţie de succes, este nevoie ca România să finalizeze ceea ce decidenţii au promis partenerilor europeni dar şi ceea ce decidenţii au comunicat public românilor.

”Pentru a conta la nivel european şi pentru ca Preşedinţia la Consiliul UE să fie una de succes este nevoia ca agenda politică naţională şi ambiţiile personale să fie puse în plan secund, dar mai ales este nevoie ca România să nu se îndepărteze de parcursul său european. Acest lucru înseamnă că nu putem fi credibili spunând la Bruxelles că suntem pro-,iar în ţară să criticăm Uniunea Europeană şi să punem sub semnul întrebării beneficiile aderării noastre la familia comună europeană. Declaraţiile preşedintelui Juncker, regretabile de altfel, confirmă, din păcate, ceea ce am spus public dar şi colegilor mei. Am pregătit România în cea mai bună manieră pentru acest moment. România are nevoie noi toţi. Îmi exprim disponibilitatea de a mă implica pe noi baze pentru a scoate România din această situaţie. Preşedinţia României la Consiliul UE necesită implicare politică şi responsabilitate pentru ca ţara noastră să îşi recâştige credibilitatea şi influenţa la nivel european”, a adăugat Negrescu.

Mureşan: UE nu mai are încredere în Guvernul Dăncilă

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan consideră că afirmaţia preşedintelui CE confirmă că UE nu mai are încredere în guvernul Dăncilă.

”Declaraţia preşedintelui Comisiei Europene confirmă că Uniunea Europeană nu mai are pic de încredere în guvernul Dăncilă, iar încrederea este foarte importantă pe durata celor şase luni de zile în care trebuie să conducem Uniunea Europeană,” a declarat Mureşan pentru Mediafax.

”Declaraţiile preşedintelui Juncker confirmă că UE nu mai are pic de încredereîn guvernul Dăncilă din trei motive:

– datorită încercărilor de a slăbi Justiţia,

– datorită modului în care gestionează economia şi

– datorită modului în care se raportează la propriul popor.

Eu nu am văzut niciodată în Uniunea Europeană un prim-ministru să-şi vorbească de rău propriul popor, aşa cum o face Viorica Dăncilă. Preşedinţia română a Consiliului UE este momentul la care România este chemată să joace o finală. Dacă aveţi nevoie şi de o comparaţie care să ilustreze situaţia, vă pot spune: Preşedinţia română a Consiliului UE este momentul la care România este chemată să joace o finală a Ligii Campionilor, iar PSD trimite în teren o echipă retrogradată din Teleorman. Aceşti miniştri nu au calificarea necesară pentru a conduce Uniunea Europeană timp de şase luni”, a adăugat Siegfried Mureşan.

Tomac: Ultimul semnal de alarmă

Şi preşedintele PMP Eugen Tomac apreciază că declaraţia lui Juncker dovedeşte lipsa de încredere în executivul de la Bucureşti.

”Ultimul semnal de alarmă vine de la preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care spune că Guvernul de la Bucureşti încă nu a înţeles deplin ce înseamnă prezidarea ţărilor Uniunii Europene. În traducere liberă, el acuză Executivul de incompetenţă şi analfabetism funcţional şi confirmă faptul că liderii europeni nu mai au niciun fel de încredere în cei care s-au cocoţat în fruntea ţării. E momentul ca fiecare dintre noi să conştientizeze cât de important este să mergem la vot şi să alegem ca valorile europene să ne ghideze în continuare,” a scris pe Facebook Eugen Tomac.

MAE a lansat site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Pagina de internet este disponibilă la adresa www.romania2019.eu în limbile română, engleză şi franceză.

”Ministerul Afacerilor Externe a lansat site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va prelua începând cu 1 ianuarie 2019. Pagina web, disponibilă la adresa www.romania2019.eu, în limbile română, engleză şi franceză, conţine informaţii utile pentru jurnalişti, publicul larg şi experţi în domeniul afacerilor europene,” se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Cu ajutorul site-ului, utilizatorii pot consulta calendarul de evenimente pentru prima jumătate a anului 2019, Programul Trio-ului România-Finlanda-Croaţia (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020), precum şi detalii privind arhitectura instituţională a Uniunii Europene. După 15 ianuarie 2019, pe pagina web va fi afişat şi Programul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

”Site-ul www.romania2019.eu oferă, de asemenea, acces la sistemul de acreditare prin intermediul căruia jurnaliştii se pot înregistra la evenimentele Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Reprezentanţii mass-media au la dispoziţie o secţiune dedicată, care permite descărcarea ghidului media şi a manualului de identitate vizuală, precum şi accesarea unor informaţii de interes, inclusiv cu privire la serviciile asigurate de Societatea Română de Televiziune, broadcaster oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a galeriilor foto şi video de la evenimentele care vor avea loc în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene,” se mai arată în comunicat.


Lasă un răspuns