Ion Cristoiu spune că fosta şefă a DNA e de temut dacă pierde postul de procuror european, pentru că va întoarce acest eşec în favoarea ei, printr-o candidatură. El a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că există o acţiune concertată ca Laura Kovesi să fie procuror-şef european.

Jurnalistul a explicat că accelerarea judecării contestaţiei lui Kovesi la CEDO privind revocarea ei de la şefia DNA şi candidatura acesteia la funcţia de procuror-şef european sunt indiscutabil legate.

“Pentru că e greu de presupus că nu a fost invitată să depună candidatura sau nu a fost un plan anterior sau nu a fost sigură că măcar intră în finală. Altfel, imaginaţi-vă că îşi depunea candidatura şi se anunţa că nici măcar nu a fost luată în seamă. Faptul că nu a anunţat imediat că şi-a depus candidatura, ci după un anumit timp, şi prin presa favorabilă arată că e un plan ( …)”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul spune că însăşi rapiditatea cu care se discută la CEDO contestaţia ei la revocare este surprinzătoare, în condiţiile în care cererile depuse la această instanţă nu sunt rezolvate cu celeritate.

„În cazul CEDO este surprinzătorare rapiditatea, de regulă CEDO e o maşinărie din asta unde depui o cerere şi ţi-o rezolvă după ce ai murit şi ai intrat în secolul următor, faptul că s-a grăbit arată că e o acţiune concertată, care nu are nicio legătură cu România, bănuiesc că este o intenţie mai serioasă cu Kovesi pe plan european decât cele de la noi”, a afirmat Ion Cristoiu.

El spune că şi dacă va pierde postul de procuror-şef european, Kovesi va întoarce acest eşec în favoarea ei, speculând contestarea candidaturii ei de către minstrul Justiţiei Tudorel Toader.

„În cazul în care nu câştigă, va spune că din cauza lui Toader şi figura ei politică va fi uriaşă în România. Eu m-aş teme de Codruţa Kovesi dacă va pierde, nu dacă va fi procuror. (…) După părerea mea, mult mai important ar fi să nu fie, şi să fie un neamţ sau un francez şi să nu fie din cauza lui Tudorel Toader, pun aşa în ghilimele, sună bine…”, spune jurnalistul.

În opinia sa, dacă Laura Codruţa Kovesi va pierde postul de procuror-şef european, ea va fi privită în ţară ca o autoritate, iar o decizie favorabilă de la CEDO îi va netezi drumul către vârful politicii. “Dacă nu e numită, gândiţi-vă la personalitatea ei pe plan european. Gândiţi-vă că pe plan local vii cu o autoritate, <băi au vrut să o propună aia>. De asta am spus că pentru ea ar fi mai bine să nu o propună. A fost acolo în top, o mai rezolvă şi CEDO şi, în acel moment, poate să devină un candidat care îl bate la scor pe Iohannis. Deşi toată lumea mi-a sărit în cap. Este singura care ar putea să îl bată dinspre partea dreaptă pe Iohannis, nu Cioloş. Mai ales dacă vine acuma şi cu perspectiva asta”, a afirmat Ion Cristoiu, subliniind că este o ipoteză care trebuie luată în calcul.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică 10 februarie, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.