“Fără penali în funcţii publice”

Curtea Constituţională va discuta, marţi, iniţiativa legislativă de revizuire a Constituţiei, care aparţine USR, denumită de partid iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. Judecătorii CCR au declarat la ultimul termen că vor să analizeze mai aprofundat iniţiativa USR.

Curtea Constituţională a decis, pe 26 martie, amânarea discuţiei în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă „Fără penali în funcţii publice”, de revizuire a Constituţiei.

Judecătorii CCR au motivat amânarea pentru a face o analiză aprofundată asupra iniţiativei şi să verifice dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Legii fundamentale, potrivit unor surse juridice.

Curtea va verifica dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături.

În 21 septembrie2018, USR a depus la Parlament a doua tranşă de semnături pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condiţiile impuse de lege pentru declanşarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de judeţe.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Legat de această iniţiativă a USR deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, la începutul lunii februarie, că a fost depusă plângere la Parchetul General împotriva iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” deoarece peste 500.000 de semnături au fost falsificate de USR.

În replică, USR a anunţat că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaţilor şi împotriva lui Georgică Tobă, şeful Departamentului Legislativ, pentru fals în acte, privind iniţiativa „Fără penali”.