Firea, despre protestul anunţat pentru data de 10 august

Primarul general al Capitalei cere, joi, Federaţiei Românilor de Pretutindeni, care a cerut autorizarea unui protest pe 10 august anunţând un milion de participanţi, să-şi reconsidere cererea din punct de vedere al numărului, precizând că la mitingul PSD au fost 250.000 de participanţi declaraţi.

„Am luat act, la revenirea din concediul legal de odihnă, de faptul că cererea Federaţiei Românilor de Pretutindeni de a organiza un miting în Bucureşti a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, motivul invocat fiind acela că 1 milion de participanţi, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă, şi ar pune forţele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranţa atât a manifestanţilor cât şi a celorlalţi cetăţeni care tranzitează zona fără a participa la miting”, a transmis Gabriela Firea, prin intermediul unui comunicat de presă remis joi seară MEDIAFAX.

Edilul precizează că, în situaţia în care organizatorul îşi va reconsidera solicitarea iniţială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanţilor, Comisia îşi va reevalua punctul de vedere şi nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestaţia.

“Pentru comparaţie, la mitingul organizat de PSD în data de 9 iunie 2018, despre care s-a vorbit în acest context, în spaţiul public, numărul de participanţi declaraţi de organizatori în Piaţa Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piaţa Victoriei, precum şi străzile adiacente. Iniţial, PSD a intenţionat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuţiilor cu instituţiile implicate în menţinerea ordinii publice şi a gestionării situaţiilor de urgenţă s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanţă cu particularităţile şi capacitatea zonei vizate”, completează Gabriela Firea.

Primăria Capitalei transmite că nu vrea să obstrucţioneze în niciun fel manifestaţiile publice, dar cere ca organizatorii să-şi asume explicit respectarea legii şi “să-şi dimensioneze acţiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranţa nici a participanţilor, nici a celorlalţi cetăţeni”.

“Solicit să se pună capăt acuzaţiilor şi jignirilor proferate în spaţiul public la adresa mea şi a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acţiune ireversibilă a autorităţilor. Legea şi regulile sunt aceleaşi pentru toată lumea şi nu se aplică după principiul „cine ţipă mai tare”. Democraţia înseamnă respectarea libertăţilor cetăţeneşti câtă vreme acestea nu încalcă libertăţile celorlalţi. Regret că unii oameni politici cu pretenţii s-au grăbit să arunce cu invective şi acuzaţii, fără să cunoască situaţia de fapt şi legea sau, mai grav, cunoscându-le dar ignorându-le cu bună ştiinţă, doar pentru câştiguri efemere în planul imaginii”, a mai transmis edilul.

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a declarat, joi, că pretextul pentru care administraţia nu a autorizat mitingul diasporei din Capitală de pe 10 august este o “aiureală”.

“Decizia administraţiei PSD din Bucureşti, în lipsa doamnei Firea, semnată cu mâna unui domn viceprimar, care prin exprimările sale publice atacă des bunul simţ şi limba română, este o golănie politică pesedistă, pentru care viceprimarul respectiv ar trebui să plătească cu funcţia. Pentru că administraţia PSD-Firea ştie că puterea stă în pixul ei şi pentru că are tupeul să folosească o interpretare abuzivă a Legii 60/1991 privind adunările publice, a decis să blocheze mitingul diasporei din 10 august, la Bucureşti. Pretextul folosit de administraţia PSD şi anume că mitingul diasporei durează până la ora 23:00 este o aiureală, din moment ce mitingul PSD din luna iunie a durat vesel şi neîntrerupt tot până la aceeaşi oră”, a transmis Cristian Buşoi într-un comunicat de presă remis de MEDIAFAX.

Lasă un răspuns