Florin Cîţu acuză Comisia de Prognoză de subordonare politică faţă de Liviu Dragnea

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat că va solicita Guvernului o analiză a activităţii Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză pe care o va prezenta ulterior în Parlament. Liberalul consideră că decizia creşterii salariului minim e una politică, iar conducerea CNSP trebuie să demisioneze.

“Conducerea CNSP trebuie să demisioneze! Comisia Naţională de Strategie şi Progonoză îşi compromite definitiv reputaţia. Decizia de a creşte salariul minim este politică. La fel şi apariţia tâmpeniei cu salariul minim pentru studii superioare sau cu 15 ani vechime în muncă. CNSP nu trebuia să stea în genunchi în faţa lui Dragnea şi să furnizeze fiţuică pe care o numeşte studiu cu care Dragnea şi gaşca lui să susţină creşterea salariului minim. Penibil”, a afirmat Florin Cîţu, înr-o postare, duminică, pe Facebook.

Senatorul PNL a mai anunţat că va depune la Parlament un proiect de lege prin care “estimările folosite în planificarea bugetară nu mai folosesc «expertiza» CNSP”.

“Am să cer Guvernului o analiză a activităţii CNSP pe care să o prezinte în Parlament. În loc să se ocupe de astfel de «studii» CNSP trebuia să se asigure că proiectele de legi care ajung în parlament de la guvern au impactul bugetar calculat. Dacă ar avea bun simţ, după acest studiu şi după ce nu şi- a făcut datoria referitoare la impactul bugetar pentru proiectele de legi, conducerea CNSP ar trebui să -şi dea demisia. Dacă sunt aşa buni cum ne tot spun, sigur găsesc ei ceva de făcut în privat”, a completat Cîţu.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a făcut public documentul care stă la baza propunerii de creştere a salariului minim de la 1 noimebrie la 2.080 de lei, măsură anunţată, sâmbătă, de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Textul nu precizează însă impactul bugetar al implementării măsurii.

Propunerile CNSP sunt creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. De asemenea, documentul mai propune introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.

Va creşte şi salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, de la începutul lunii noiembrie a acestui an. Totodată, va fi introdus în Codul Muncii un prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puţin 45% începând cu anul 2020.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză este Ion Ghizdeanu, potrivit site-ului instituţiei.

Lasă un răspuns