Gabriela Firea va fi audiată marţi de către procurorii Parchetului General în dosarul protestelor

Gabriela Firea va fi audiată, marţi, la ora 11:00, de către procurorii Parchetului General, în dosarul deschis în urma protestelor din 10 august, a confirmat primarul general, pentru MEDIAFAX

De altfel, într-o altă declaraţie susţinută duminică, Gabriela Firea a apărat-o pe Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, o apropiată a sa, şi a spus că ordinul de evacuare al pieţei în 10 august nu conţinea detalii cu privire la modalitatea de intervenţie, dar Cliseru a fost indicată ca responsabilă tocmai pentru a se ajunge la Firea.

“Când am vrut să facem târgul de Crăciun în Piaţa Victoriei, am fost lăsată singură, protestatarii de profesie au demontat scena. A fost un strigăt de alarmă, dar probabil că unii colegi au crezut că ei nu vor fi vizaţi. S-a întâmplat pe 10 august. I-am reproşat doamnei ministru că prin strategia de comunicare a vrut să transfere răspunderea pentru tot ce urma să se întâmple pe umerii prefectului. Deodată, prefectul, care doar contrasemnează un ordin întocmit de militari, apare ca personaj principal un prefect. În noaptea aceea s-a menţionat în presă numele prefectului, a doua zi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus că prefectul a dat ordinul de intervenţie, urmărind probabil reacţiile şi presa internaţională şi văzând că interventţa e considerată mai agresivă. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a arătat către prefect, presa spunând că a lucrat cu primarul general. Aşa am ajuns vinovat de serviciu că eu am pus la cale intervenţia, pentru că omul care a dat ordinul e prefectul Capitalei, cel care a lucrat cu mine”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, la România Tv.

Gabriela Firea se afla, în ziua protestului, la Tallinn, într-o vizită oficială, pentru a discuta cu oficialii estonieni despre reformele administrative. Primarul general a spus, în urmă cu câteva zile, că în noaptea protestelor „nu a dormit”, şi a fost informată cu privire la cele petrecute.

„Noi am fost prezenţi, prin viceprimar, la centru de comandă doar pentru acţiuni care vizau restricţii de circulaţie, devierea traseelor autobuzelor sau a tramvaielor, alte măsuri strict organizatorice. Primăria este formată din cetăţeni civili, noi nici nu am putea să dăm ordine militarilor, adică reprezentanţilor MAI. Nu pot să spun că am dormit în acea noapte liniştită, deşi nu eram în ţară. Vă imaginaţi că nu sunt un om inconştient sau nu sunt un om insensibil. Nu pot să spun că pentru un primar general este o fericire să vadă că în oraşul pe care îl coordonează din punct de vedere administrativ se întâmplă aşa ceva, este o durere. A fost un moment foarte greu, delicat. Bine ar fi fost să nu se întâmple asa ceva. Câtă vreme s-a ajuns la acestă situaţie poate tragem cu toţii nişte învăţăminte, dar cu toţii nişte învăţăminte pentru că nu mi s-a părut normal ca având toată disponibilitatea atât eu cât şi celellate instituţii, potrivit şi pe legea 60, să fie organizatori şi apoi să vină să spună că nu mai vor să fie organizatori. În ce ţară civilizată se întâmplă aşa ceva?”, a spus Gabriela Firea în urmă cu câteva zile.

Lasă un răspuns