Găina care a născut pui vii

La un sfert de secol de la unul dintre cele mai disputate titluri din presa postdecembristă, “Găina care a născut pui vii” din Evenimentul Zilei, Ion Cristoiu, director în acea vreme, explică întreg contextul şi spune de ce nu poate fi catalogat drept fake news.

“Eu nu sunt de acord cu termenul de “fake news” şi vă spun de ce. Fake News este ca şi cum i-ai spune fetei de pe şoseaua de centură stewardesă. Fake news, în formula în care e, micşorează adevărul. E o minciună. Fake News nu este ştirea ca cea cu găina sau o ştire falsă. Eu pot să dau o ştire falsă din diferite motive. Fake news-ul este o ştire dată dinadins pentru a fi manipulată. Ea diferă de ştirea falsă, de fonfleu, fake news-ul este un fenomen, nu o ştire în sensul că o maşinărie bagă o ştire falsă, undeva pe site-ul Plopii fără soţ şi deodată, la un ordin, stirea începe să fie rostogolită. Ajunge în presa mare, presa mare la ordin sau din prostie o preia şi te trezeşti că ea devine ştire, ştire. Ştiu, cred că o să rămân în istoria presei cu aceasta…Se întâmpla în felul următor: Eu sunt convins că o găină care face ouă nu e ştire, ea făcea puii vii”, a spus Ion Cristoiu, într-un interviu pentru Gândul şi MEDIAFAX.

În 1993, Evenimentul Zilei titra: “Eveniment senzaţional la Paşcani. Găina care a născut pui vii. Iar din şapou cititorii aflau că “programată pentru tăiere, ea a fost astfel cruţată”. Un titlu care a născut multe controverse la acea vreme, pentru ca 25 de ani mai târziu să fie catalogat de unii “fake news”.

“Noi aveam două sisteme: Dacă aduceai o ştire erai premiat pe loc şi banii îi luai de la casierie. Dacă pierdeai ştirea era sancţionat pe loc. A doua sursă, o să vă spună Sorin Roşca Stănescu, era cea cu documente, venea cineva cu documentele tari, eu le plăteam. Bine, ei le aduceau pe gratis, eu le plăteam.

Găina care a născut pui vii se petrecea în Moldova, era un teritoriu gen Vaslui. Şi atunci, această ştire s-a potrivit cu ce credeam eu despre România. “Găina fără bilete” este tot o ştire apărută la noi. Ar trebui să iau acum Evenimentul Zilei să găsesc. Precizare, ştirea falsă cu găina care a făcut puii vii nu a făcut niciun rău, nu era o ştire că ăla a furat, o ştire care să influenţeze. Luaţi-o ca o proză, era o născocire”, a mai spus Ion Cristoiu.

Lasă un răspuns