George Maior, ambasadorul României în SUA, este audiat marţi de Comisia de control SRI

George Maior, ambasadorul României în SUA, va fi audiat marţi de Comisia de Control SRI, după ce Maior a declarat că scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani autorităţilor române este expresia unui lobby pentru persoane care au probleme cu legea.

Audierea lui George Maior va avea loc marţi, începând cu ora 11, în Comisia de Control SRI, aşa cum a anunţat Claudiu Manda, preşedintele comisiei.

Audierea a născut şi scandal în comisia parlamentară. Deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu, spune că va face plângere împotriva lui Claudiu Manda, pe care îl acuză de încălcarea regulamentului comisiei.

“Ca şi în trecut, membrii comisiei de control a SRI au aflat din presă despre faptul că marţi îl vor audia pe ambasadorul României la Washington, domnul George Maior, într-o speţă care nu are nicio legătură cu atribuţiile comisiei. Pur şi simplu domnul Manda vrea să îl audieze pe Maior pentru comentariul făcut de acesta despre scrisoarea trimisă de avocatul american Rudolf Giuliani”, arată deputatul USR.

Lucian Stanciu-Viziteu mai spune că un astfel de subiect nu intră în atribuţiile forului.

Ambasadorul României în SUA este audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI, după discuţiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informaţii din vremea mandatului său.

Chemarea vine ca urmare a reacţiei ambasadorului României în SUA la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York. Acesta s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

“Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea (scrisoarea-n.r.) este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar” a fost replica lui Maior.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, după şedinţa social democraţilor, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Şi Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că George Maior nu mai poate reprezenta România în plan extern.

“Atâta vreme cât intră în aceste jocuri şi angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor preşedintelui care reprezintă puterea legitimă aleasă de cetăţenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei”, a spus Tăriceanu.

Lasă un răspuns