Ghid pas cu pas pentru a renunța la fumat și pentru a deveni mai sănătos

Dacă ați decis să renunțați la fumat … Felicitări, ați făcut decizia corectă!

Cu toate acestea, renunțarea la fumat este mai dificilă decât luarea unei decizii. 70% dintre fumători care doresc să renunțe la fumat nu reușesc niciodată să facă acest lucru. Iar cei care au renuntat pot lua pana la 8 tentative de a deveni in sfarsit fara fum. 

Luând decizia de a renunța la fumat este un prim pas important!

Dar dacă nu ați decis încă să renunți la fumat, acest articol vă va ajuta cu îndoieli. 

Am scris acest articol pentru a vă face pas cu pas procesul de renunțare la fumat. Acest articol vă va furniza tone de resurse și materiale de citit (în link-uri) pentru a vă ajuta să renunțați la fumat, să înțelegeți retragerea nicotinei , motivul pentru care guma Nicorette și plasturele de nicotină nu funcționează etc.

Dacă vă place acest articol, vă rugăm să-l împărtășiți cu prietenii și adepții, deoarece aceste informații ar putea fi utile pentru mulți care doresc să renunțe, dar nu știu cum. Nu este rușine să îi ajutați pe ceilalți!

1. Nu cumpărați în vrac

Ca primul și cel mai simplu pas, data viitoare când cumpărați o țigară, nu-i cumpărați în vrac. Cumpărați-le în cea mai mică cantitate disponibilă. Poate dacă aveți un prieten care fumează, întrebați-i dacă puteți cumpăra câte o țigară la un moment dat de la ei.

2. Scrieți ceea ce vă place despre fumat

Notați motivul pentru care ați început să fumezi, de ce continuați să fumați și ce vă place să fumați. Înțelegerea și analizarea motivului pentru care ați fumat în primul rând vă vor ajuta să vă stabiliți în progresul dvs.

Acum, scrieți ce urăsc despre fumat și cum influențează dvs. și familia dvs. Scrieți cât mai cinstit posibil despre toate efectele dăunătoare pe care le are fumatul asupra dumneavoastră.

Când scrieți lucruri care vă plac și nu vă place să fumați, veți realiza că disprețurile îi depășesc pe cei pe care îi place. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți mai raționali și mai hotărâți.

3. Notați motivul pentru a renunța la fumat

Printre lista lucrurilor pe care nu le place să fumezi, care este cea mai mare preocupare pentru tine? Ce te împiedică să renunți la fumat? Identificarea unui singur motiv major pentru decizia dvs. poate fi mai puternică decât listarea mai multor motive pentru care nu vă interesează în două săptămâni.

Pentru unii ar putea fi faptul că fiica sau fiul lor nu se simt confortabil când fumează. Pentru alții, este posibil ca aceștia să aibă probleme severe de respirație pe care doresc să le îmbunătățească. S-ar putea să fiți în buget limitat și doriți să economisiți bani renunțând la fumat.

Oricare ar fi motivul, scrieți-l și cunoașteți acest motiv tot timpul.

4. De ce să renunți la fumat nu va fi ușor

Reflectați asupra obiceiurilor și situațiilor când fumați. Care vor fi provocările de renunțare?

Ar putea fi colegul dvs. de birou care vă va insista să le dați companiei în timpul pauzelor. S-ar putea să fiți mai dependenți de a avea o țigară cu cafeaua sau dimineața devreme. Sau poate că nu puteți controla fumatul în timp ce beți. Ar putea fi dificil să nu spui nimănui prietenilor tăi când oferă un fum.

În mod sincer, scrieți toate aceste situații atunci când s-ar putea să aveți mai multă dorință de a fuma și va fi dificil să rezistați.

5. Ce trebuie să faceți atunci când pofta vă lovește

Acum știți situația în care va fi greu să rezistați fumatului, cum va fi mai ușor să rezistați?

Faceți o listă de lucruri de făcut pentru a evita fumatul în situații dificile. Dacă dorești fumatul dimineața, poate vrei să începi ziua când bei un pahar mare de miros sau ciocolată pentru a ucide pofta.

Puteți să vă duceți la petreceri cu “fumătorii” cu colegii dvs., ci să beți cocs sau o sticlă de apă. În loc să fumezi și să bei seara, poți începe să faci jogging în fiecare zi, chiar dacă e timp de 15 minute.

Planificați exact ceea ce veți face în fiecare situație, astfel încât să nu trebuiască să vă gândiți prea mult la fumat. Acest pas este foarte important și nu ar trebui luat ușor. Dacă nu știi ce să faci atunci când ești dor de o țigară, te vei relua repede în recădere.

6. Renunțarea la fumat salvează viața

Cel puțin a ta! Și alții care fumează indirect cu tine.

Odată ce ați realizat răul pe care l-ați făcut pentru tine, fumând țigări, trebuie să fiți recunoscător că renunți. Ar trebui să vă considerați un erou renunțând la acest obicei periculos.

Fii clar în mintea ta că vei fi mult mai sănătos și mai energic odată ce renunți la fumat. Aceasta va duce la mai multă încredere, respect de sine și o viață mai lungă. 

7. Citiți “Modul ușor de a opri fumatul”

Această carte de Allen Carr a fost un sfânt sfânt pentru renunțarea la fumat și te ajută să renunți la fumat în mod eficient.

Allen Carr a fost un fumător cu lanț lung, care renunță la fumat și îi ajută pe alții să facă același lucru. De-a lungul anilor, el a ajutat multe celebrități să renunțe la fumat și să înceapă o viață mai sănătoasă. 

8. Nu vă simțiți lipsiți în niciun moment

Pe de altă parte, renunțarea la fumat este ceva ce ar fi trebuit făcut acum câțiva ani. Nu simți că renunți cu adevărat la ceva dacă nu fumezi.

A câștiga încredere într-o cheie aici. Amintiți-vă de toate provocările dificile pe care le-ați depășit.

Spune-ti tot timpul ca nu pierzi nimic renuntand la fumat. Dacă încetați să vă lipsiți sau să vă gândiți la fum, călătoria dvs. va fi mult mai ușoară.

9. Setați o dată de ieșire

Decideți la o dată pentru a renunța la fumat. Nu faceți niciodată greșeala de a opri fum în aceeași zi în care ați luat decizia. Deseori, deciziile pe jumătate de copt nu se execută bine. Luați timp pentru a planifica bine schimbarea mare și odată ce data stabilită sosește, încetați complet să vă gândiți la fumat.

Păstrați data de ieșire o săptămână mai târziu. Acest lucru vă va ajuta să vă planificați bine schimbarea și să vă oferiți suficient timp să vă bucurați de fumat înainte de al părăsi pentru totdeauna.

10. Ieșiți într-o stare fericită

În ziua cea finală, aprindeți ultima țigară și luați-vă un jurământ că nu vă țineți niciodată o altă țigară în mâini, veniți ce ar putea. Din acea zi, veți înceta să vă gândiți la momentele pe care le-ați fumat.

Fiți bucuroși și fericiți că ați luat această decizie. Nu renunta la fumat intr-o stare proasta. În orice moment al călătoriei voastre de renunțare, nu trebuie să vă simțiți rău sau îndoielnic că nu fumezi.

Aceasta este o parte foarte importantă și va determina cât timp va trebui să vă împingeți pentru a evita fumatul. Cu cât sunteți mai fericiți cu privire la decizia dvs., cu atât mai scurtă și mai ușoară va fi renunțarea la fumat.

11. Aruncați tot ce are legătură cu fumatul

Absolut nici un stoc de urgență! Aruncați (sau dați) tot ce vă poate trage înapoi la fumat ca scrumierele, brichetele etc. Prin aruncarea acestor lucruri semnificați că nu le mai folosiți și că nu mai aveți nevoie de ele.

Aceasta este o schimbare simbolică de a scăpa de produsele pe care nu mai aveți nevoie de când ați renunțat la fumat. Acum este timpul să vă pregătiți pentru schimbare.

12. Înțelegeți retragerea nicotinei

Înțelegeți cum retragerea nicotinei din corpul dvs. va acționa la doar câteva minute după ce ați fumat ultima țigară.

După 20 de minute, ritmul cardiac și tensiunea arterială se vor stabiliza. Cu toate acestea, retragerea nicotinei poate fi neconfortabilă  și poate provoca anxietate, depresie, vise rele sau dureri de cap. Poate fi uneori lent, dar înțelegeți că este un lucru unic și ca un non-fumător, nu veți mai experimenta din nou.

În termen de 12 ore, monoxidul de carbon în sângele dumneavoastră va scădea la un nivel normal, nivelul de oxigen va crește și vă veți simți minunat.

În termen de 2-3 săptămâni, funcționarea plămânilor și circulația sângelui se vor îmbunătăți și veți începe să vă simțiți mai energic și mai sănătos.

 

13. Puneți banii de țigară într-o cutie

Un alt gest simbolic pentru a măsura succesul renunțării la fumat este punerea banilor pe care i-ați cheltuit pe țigări într-o cutie. Dacă un pachet de țigări costă 10 $ pe care ați fumat în 2 zile, puneți acești bani într-o cutie. Deschideți caseta după 2 luni și felicitări … ați salvat 300 USD în doar 2 luni. 

14. Scrieți lucrurile bune care ți se întâmplă

Notați toate schimbările pozitive pe care le-ați simțit de când ați renunțat la fumat. Acest lucru poate dura o săptămână sau două în unele cazuri, dar asocierea unor lucruri bune cu procesul de schimbare vă va ajuta să depășiți orice îndoială.

Te simți mai puternic și mai energic? Te simți mai puțin obosit? Îți îmbunătăți reflexele? Mâncarea are un gust mai bun? Mai mirosi mai bine decât înainte? Puteți urca mai multe scări acum?

15. Nu opriți întâlnirea cu prietenii

Una dintre cele mai grave greșeli pe care le face oamenii în timpul programului lor de încetare a fumului este să nu mai iasă împreună cu prietenii. Sau nu luați pauze de birou cu colegii pentru a evita fumatul.

Va sugeram sa continuati sa iesiti cu prietenii si sa faceti pauze cu colegii. Dar în loc să fumezi, ai o cafea sau o băutură pentru a te relaxa. Dacă asociați consumul de alcool cu ​​fumatul, încercați să beți băuturi nealcoolice, care sunt mai răcoritoare.

În loc să vă simțiți rău pentru a nu fuma, spuneți-i prietenilor că ați renunțat la fumat și vă place să fiți un non-fumător. Ei o vor înțelege.

16. Aflați de la alții

Alăturați-vă unei comunități din apropierea dvs. care vă poate încuraja să progresați pentru a renunța la fumat. Veți învăța foarte mult ascultând greșelile pe care le-au făcut alții și povestirile lor de succes.

Există atât de multe  celebrități  și oameni cunoscuți care au renunțat la fumat  în trecut. Dacă pot să renunțe la fumat, puteți să o faceți și dumneavoastră. Ascultați ce au spus despre experiența lor și cum s-au transformat prin simpla tăiere a țigărilor.

17. Spune-le tuturor cum te simți

Lăsați-i pe toți cei din familia și prietenii tăi să știe că ai renunțat la fumat și ai nevoie de sprijinul lor în timpul acestui proces. Spuneți-le cât de bine vă simțiți după ce ați renunțat la fumat. Formați un grup de asistență în jurul dvs. care vă va ajuta să vă finalizați călătoria.

18. Reflectați asupra progresului dumneavoastră

În fiecare săptămână, reflectați motivul principal pentru care ați vrut să renunțați la fumat și progresul pe care l-ați făcut. Te vezi fericit de motivul să renunți la fumat? Amintiți-vă mereu de ce ați vrut să renunțați și că sunteți mai aproape de a obține acest lucru.

Evitați să notați dacă ați simțit că fumați în orice situație și cum ați fi asigurat că nu renunțați data viitoare.

19. Nici măcar un singur puf

Mulți oameni cred că li se permite să fumeze o dată în timp în timpul procesului lor de fum. Ei cred că doar un puf nu îi va face să înceapă să fumeze din nou. Dar ele sunt atât de greșite!

Voința voastră de a evita chiar și un singur fum de fum va determina dacă veți reuși să renunți la fumat sau nu. Odată ce fumați o țigară în timpul procesului de renunțare, este foarte probabil să începeți să fumați din nou în decurs de o săptămână. 

20. Plasturele de nicotină și înlocuirile sunt inutile

Multe companii, bloguri de sănătate, site-uri web și experți vă vor spune că plasturile de nicotină și gingiile sunt primul și cel mai eficient mod de a renunța la fumat. Dar nu este!

Motivul pentru care fumatul este dificil de renunțat nu este datorat fumatului, ci efectelor nicotinei în organism. Folosind înlocuitori și înlocuitori, consumați în continuare nicotină, dar sub forme diferite, ceea ce face la fel de greu să renunți.

Înlocuirea ca guma Nicorette și plasturele vă va oferi o soluție de nicotină și veți rămâne în continuare dependent de aceste remedii. Ați putea reduce fumatul temporar. Dar în ziua în care nu-ți primiți înlocuitorii, vă veți întoarce la fumat aproape imediat.

Prin urmare, cea mai eficientă modalitate de a renunța la fumat este să renunți la consumul de nicotină sub orice formă.

21. Beți ceai din plante

Ceaiul din plante vă ajută să vă detoxifiați organismul și să reduceți stresul în timpul retragerii nicotinei. Unii pot simți un fel de scutire similară de ceai pe bază de plante, deoarece au fumat o țigară. Consumul de ceai pe bază de plante are în mod regulat multe beneficii decât înlocuirea țigărilor și vă poate ajuta să vă recuperați mai repede.

22. Găsiți o activitate nouă

Primele câteva zile ale călătoriei tale pot fi provocatoare și deprimante. Prin urmare, este posibil să planificați deja să începeți o nouă activitate pentru a vă ajuta să nu vă gândiți la fumat. Când vă schimbați rutina de activitate, este mai puțin probabil să vă gândiți la rutina anterioară care a inclus fumatul.

Începeți ziua cu o lumină ușoară în jurul cartierului dvs. și beți multă apă. În timpul pauzelor de birou, jucați un joc de tenis de masă sau de solitar sau pur și simplu faceți o plimbare. Obțineți un birou de alergare pentru a fi mai activ la locul de muncă. Acest lucru vă va oferi mai puțin timp să vă gândiți la fumat.

Dacă aveți obiceiul de a fuma seara în fața televizorului, încercați să treceți la o gustare mai bună, cum ar fi arahidele, gumele fără zahăr, nuci de cajou, etc. 

Formarea de obiceiuri noi poate fi o modalitate foarte eficientă de combatere a dorinței de a fuma.

23. Să trăiești sănătoasă

Când vă opriți de fumat, vă veți da seama că acum aveți mai multă energie în corpul vostru și vă simțiți mai puțin obosiți. Încercați să faceți mai mult exerciții fizice în fiecare zi pentru a vă face mai sănătoși. 

Umpleți spațiul cu lucruri pozitive , acasă și la locul de muncă. Fă sport regulat. E la alimente sănătoase și sănătoase, acum că gusturile tale sunt din nou la normal. Mergeți mai mult și peste tot, aveți mai multă rezistență acum.

24. Răsplătește-te

Răsplătați-vă cum trece fiecare zi fără fumat. Sărbătoriți aniversări cu o singură săptămână, două săptămâni, o lună și un an Nicotină gratuite. Ține minte tonele de bani pe care le-ai salvat într-un borcan? Ieșiți-vă și vă lăudați. Simțiți-vă bine despre realizarea voastră, o meritați. 

25. Nu te mai întorci

Amintiți-vă că vă veți convinge că nu puteți eșua cu orice preț și că nu vă mai întoarceți după ce ați luat decizia de a renunța la fumat. Renunțarea la fumat nu este ușoară, iar dacă încerci de mai multe ori, va trebui să treci de fiecare dată aceleași dificultăți.

26. Încercați alte metode

Dacă vă întoarceți la planul dvs. pentru prima dată, înregistrați unde ați greșit și cum ați fi siguri că nu renunțați data viitoare. Încercați alte metode de renunțare la fumat, cum ar fi terapia comportamentală, acupresura sau acupunctura.

27. Alăturați-vă SmokefreeTXT

SmokefreeTXT este un serviciu de mesagerie text mobil destinat adulților și adulților tineri din Statele Unite care încearcă să renunțe la fumat. Programul a fost creat pentru a oferi 24/7 încurajare, sfaturi și sfaturi pentru a ajuta fumătorii să renunțe la fumat și să rămână abandonați.

28. Descărcați QuitNow!

QuitNow! este o comunitate de aplicații Android cu peste două milioane de persoane care au reușit să renunțe la fumat datorită voinței lor și prin primirea și oferirea de ajutor și încurajarea mesajelor utilizând opțiunea Quit Now!

29. Ajutoare pentru renunțarea la fumat

Dacă aveți multe probleme de control al poftelor, ar putea exista  medicamente care vă pot ajuta . Nu recomandăm sau sugerăm folosirea de ajutoare pentru înlocuirea nicotinei sau ca suplimente. Nu luați aceste medicamente fără consultarea prealabilă cu medicul dumneavoastră. Facem o enumerare numai pentru scop informativ.

Lasă un răspuns