Evoluţiile foarte bune ale naţionalei Rusiei (5-0 cu Arabia Saudită şi 3-1 cu Egipt) la Cupa Mondială trezesc suspiciuni la cel mai înalt. Travis Tygart, şeful agenţiei anti-drog din Statele Unite, a lansat, duminică, un atac direct asupra ruşilor, despre care spune că trebuie testaţi suplimentar faţă de restul naţionalelor prezente la turneul final.

Între Rusia şi Statele Unite ale Americii există un război deschis pe seama problemelor de dopaj din ţara lui Vladimir Putin, iar totul a culminat cu interzicerea ex-sovieticilor la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, după ce s-a descoperit că Moscova gira tacit un sistem de dopaj în masă în care erau implicaţi peste 1.000 de sportivi, printre care şi fotbalişti. Iar trecutul apropiat bântuie naţionala lui Stanislav Chercheşov, care e lider în Grupa A şi se pregăteşte de un meci de foc, cu Uruguay, pentru a afla dacă termină prima sau a doua.

Ruşii formează echipa care a alergat cei mai mulţi kilometri în primele meciuri de la Mondial, iar performanţele îl îngrijorează pe Travis Tygart (47 de ani): “Rusia nu ar trebui să găzduiască Mondialul! E clar că ei încalcă regulile. Sunt mulţi oameni frustraţi din această cauză, dar e prea târziu pentru a mai face ceva în privinţa asta. Dar măcar trimitem un mesaj sporivilor curaţi. Jucătorii ruşi ar trebui supuşi unor teste de mai mare acurateţe. O creştere atât e bruscă a prestaţiilor acestora are nevoie de o monitorizare atentă pentru a garanta publicului corectitudinea competiţiei”, a spus şeful USADA (Agenţia Americană Anti-Drog), care nu s-a ferit nici să indice că gruparea de hackeri Fancy Bears ar putea manipula probele de urină ale adversarilor naţionalei Rusiei: “Aceşti hackeri sunt conduşi de guvernul Rusiei. Sunt sportivi care se tem pentru testele lor, e un moment înspăimântător pentru ei”.

Ruşii se apără ironic, FIFA nu se implică

Iar acuzaţiile lui Travis Tygart au atras o primă replică din partea medicului naţionalei Rusiei, Eduard Nezulgov, care a dat garanţii că reprezentanţii gazdelor turneului final au fost controlaţi în amănunt: “Noi am fost testaţi mai des decât englezii. Sunt gata să pariez o stică cu lapte că englezii nu au primit atâtea teste”, a spus Nezulgov.

În timp ce americanii îşi fac griji că ruşii ar putea fenta sistemul anti-doping la turneul pe care-l organizează, englezii de la The Guardian au încercat să afle de la FIFA dacă există probleme cu vreun jucător care participă la Campionatul Mondial. Iar forul mondial a răspuns scurt: “Nu există suficiente probe care să ducă la deschiderea unei anchete împotriva unui jucător sau a unei echipe”, s-a rezumat să transmită FIFA.

Lasă un răspuns