Noul lider catalan Quim Torra şi-a numit cabinetul sâmbătă, deşi a nominalizat politicieni care sunt în închisoare sau auto-exilaţi.

Membrii formaţiunilor politice pro-independeţă au obţinut 70 de locuri în Parlamentul regional în luna decembrie, dar au eşuat în a crea un guvern care să includă candidaţi eligibili.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, guvernul a declarat că va trebui să analizeze viabilitatea noului guvern catalan, care trebuie să obţină aprobarea guvernului de la Madrid înainte de a prelua puterea regională.

Constituţia spaniolă interzice separarea regiunilor, mulţi dintre politicienii separatişti din Catalonia fiind acuzaţi de acte de rebeliune în urma referendumului de anul trecut.

Mariano Rajoy a discutat cu liderul partidlui Socialist, Pedro Sanchez, şi liderul partidului Ciudadanos, Albert Rivera, despre situaţia din Catalonia, a confirmat cabinetul său duminică.

Sanchez a declarat că socialiştii vor susţine orice decizie a Guvernului central de a bloca formarea unui cabinet catalan care include membri în închisoare sau exil.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la urne a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie – şi demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale – politice, economice şi de securitate – au fost trecute în subordinea directă a Madridului.

Lasă un răspuns