Jandarmeria răspunde pentru prima dată CRITICILOR, după intervenţiile de la ultimele proteste din Capitală: Suntem echidistanţi politic. Afirmaţiile, încercări de radicalizare

Zilele acestea asistăm la o încercare de a configura noi şi noi polarităţi, între oameni şi instituţii, între generaţii, între copii şi părinţi. În mediul virtual sunt lansate cu multă lejeritate mesaje sau afirmaţii care incită explicit la violenţă, la ură şi la intoleranţă faţă de noi toţi, tot români de altfel. Suntem asaltaţi cu tot felul de ameninţări, deloc voalate, de atacuri viscerale împotriva unor oameni, care fac parte dintr-o instituţie a statului român şi a căror menire este de a asigura protecţia şi siguranţa tuturor!”, a transmis Jandarmeria Română, pe pagina oficială de Facebook.

Reprezentanţii Jandarmeriei au dat doar câteva exemple de mesaje negative lansate la adresa lor (“Vin galeriile”, Feriţi-vă, jandarmii au primit ordin să intervină”, “Jandarmii au primit ordin să-i amendeze pe toţi” sau “Brutele de jandarmi care bat oameni în vârstă şi copii’), precizând că acestea sunt expresii de care se delimitează.

„Nu sunt decât încercări de exploatare al unui potenţial emoţional care să crească semnificativ riscul radicalizării împotriva forţelor de ordine, cu intenţia de a exista o ripostă. Este deja un truism că libertatea noastră se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Şi tot un adevăr, confirmat de sutele de mitinguri şi adunări publice la care jandarmeria a asigurat măsuri de ordine publică, este acela că, de fiecare dată prin măsurile luate, am asigurat protecţia tuturor persoanelor care şi-au exprimat opiniile în mod paşnic şi fără să recurgă la violenţă. (…) Şi nu în ultimul rând, vă reamintim că Jandarmeria Română este o instituţie echidistantă politic, care asigură în condiţiile strict prevăzute de lege, climatul de ordine şi siguranţă publică”, a mai scris Jandarmeria.

Jandarmeria răspunde pentru prima dată criticilor, după intervenţiile de la ultimele proteste din Capitală: Suntem echidistanţi politic. Afirmaţiile, încercări de radicalizare
Mai multi protestatari care i-au confruntat pe jandarmi au fost retinuti in timpul unei manifestatii spontane la care participa peste 15.000 de oameni, miercuri 20 iunie 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti.
Aproximativ două mii de oameni au protestat în 20 iunie în faţa sediului Executivului, nemulţumiţi de adoptarea modificărilor la Codul de procedură penală.

La protestul de miercuri seară din Piaţa Victoriei s-au înregistrat incidente. Zeci de protestatari s-au aşezat pe carosabil, în semn de protest, şi s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, iar traficul a fost parţial blocat în zonă câteva ore. Opt manifestanţi au fost ridicaţi şi duşi la poliţie, Jandarmeria anunţând ulterior amenzi în valoare totală de 12.000 de lei.

Episodul în care filosoful Şora a fost bruscat de jandarmi: Mişcă-te mai încolo, moşule! / Şora: Când 10-15 băieţi musculoşi care mă turtesc în pătrăţelul meu

Filosoful Mihai Şora a povestit, joi, pe Facebook, că a fost bruscat de către jandarmii prezenţi miercuri seară la protestul din Piaţa Victoriei, care i s-au adresat cu „Mişcă-te mai încolo, moşule!“, precizând că “Jandarmeria română este, în clipa de faţă, altceva decât ar trebui să fie”.

“Dacă un jandarm îmi spune „Mişcă-te mai încolo, moşule!“, nu mă supăr: pot înţelege că Jandarmeria română vrea să „elibereze“ cutare metru pătrat din Piaţa Victoriei; nu e cea mai fericită formulă de adresare, dar treacă! (am auzit atâtea, într-o viaţă de om). Însă când 10-15 băieţi (musculoşi, bine hrăniţi şi echipaţi) mă turtesc în pătrăţelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de faţă, altceva decât ar trebui să fie. Ne aşteaptă zile grele, dragi prieteni. Un lucru am înţeles aseară: cu cât suntem mai mulţi, cu atât devin mai agresivi. Le este frică de noi”, a scris filosoful Mihai Şora, pe Facebook.

Lasă un răspuns