Klaus Iohannis, despre înfiinţarea Comisiei Naţionale de trecere la moneda euro: Susţin acest demers

“În mesajul transmis cu prilejul reuniunii, preşedintele României, Klaus Iohannis, a salutat înfiinţarea Comisiei pentru pregătirea adoptării euro în acest cadru instiuţional lărgit, menit să favorizeze asigurarea consensului naţional pentru pregătirea aderării României la zona euro. Preşedintele a apreciat că un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrării europene este benefic României şi că îl va susţine în mod consecvent”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

La rândul său, prim-ministrul Viorica Dăncilă a spus că aderarea îm zona euro reprezintă un obiectiv fundamental. “Premierul a subliniat importanţa activităţii Comisiei Naţionale având în vedere că adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveştedezvoltarea sustenabilă a României. Şeful Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisivă realizarea în acest an a Planului Naţional de adoptare a monedei euro, respectiv: de natură istorică – marile obiective naţionale au putut fi realizate doar de o naţiune unită în jurul acelui obiectiv; de oportunitate, având în vedere dorinţa Comisiei Europene de a sprijini ţările membre pentru convergenţă şi pentru pregătirea intrării în zona euro. Un al treilea argument estecă România va deţine la începutul anului viitor Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul anului 2018 să aibă un Plan Naţional de adoptare a monedei euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanţă, priveşte complexitatea procesului de adoptare a monedei euro”, se mai arată în comunicat. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost analizat şi stadiul constituirii grupurilor de lucru, membrii apreciind că acestea trebuie să devină funcţionale cât mai repede, pentru a furniza documente în vederea dezbaterii lor în şedinţele Comisiei. De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanţii Academiei Române şi ai partidelor politice au subliniat că vor susţine demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro.

În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru aderarea la zona euro s-au luat următoarele decizii: Comisia Naţională îşi va desfăşura activitatea până la finalul anului 2018 şi se va întruni bilunar sau de câte ori este necesar. Până la 15 noiembrie 2018, comisia urmează să elaboreze: Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro. De asemenea, va fi propusă o declaraţie politică de asumare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

Pe lângă Viorica Dăncilă, la şedinţă au participat, printre alţii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu şi reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare.

Lasă un răspuns