N-am reuşit să pricep şi pace de ce a făcut preşedintele Americii tot circul de la Summitul NATO. Autorul “Artei negocierii” trebuie să-şi fi pus aliaţii la zid cu un scop, urmărind o idee, sperând la un beneficiu. Povestea cu 2 la sută pentru înarmare acum, procent pe care l-a ridicat apoi, intempestiv, cu  încă două  procente, n-a funcţionat. Germania, Franţa, Italia şi celelalte 18 “delincvente” (cum le-a gratulat încă din Air Force One) au rămas pe poziţiilor lor. America va mai achita cele 22 de procente în bugetul NATO (31 miliarde de dolari din cele 600 cât cheltuie pentru înzestrare vor lua şi pe mai departe drumul Europei). Totuşi, în final, Donald J. Trump s-a autofelicitat călduros şi a declarat Summitul un mare succes.

Gândirea liderului de la Casa Albă a fost la fel de… nesigură precum mersul lui Jean-Claude Juncker, fireşte din cu totul alte motive.

Documentele Summitului, la care s-a lucrat cu luni de zile înainte, semnate şi de preşedintele Statelor Unite, sună cât se poate de serios şi profesional, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ieri, vizitei sale în Marea Britanie i-a precedat interviul din “The Sun”. Iată cam ce i-a declarat preşedintele Statelor Unite lui Tom Newton Dunn, corespondentul de la Bruxelles al tabloidului britanic: fostul şef al diplomaţiei, conservatorul Boris Johnson, care a demisionat săptămâna trecută, ar putut să fie “premier măreţ”, iar actualul premier, Theresa May, a negociat lamentabil Brexit-ul, findcă nu i-a ascultat sfaturile, omorând din faşă un viitor acord comercial cu SUA. (Cu nonşalanţă, astăzi, în faţa doamnei May, la conferinţa de presă, şi-a negat afirmaţiile, acuzând reporterul, care are şi înregistrările audio, de fake news. Mai mult, a mărturisit tuturor că Brexit-ul e “o oportunitate incredibilă”).

În interviul din “The Sun” nu l-a iertat nici pe primarul laburist al Capitalei (pe care iniţial stabilise să o ocolească în timpul vizitei, din pricina protestelor care îl vizează), Sadiq Aman Khan, mai ales pe el, reproşându-i că nu ţine piept teroriştilor şi că e vinovat de escaladarea infracţionalităţii. Marea iritare i-a pricinuit-o însă faptul că primarul a aprobat ridicarea în aer a balonului uriaş cu chipul (de bebeluş capricios) al Preşedintelui american.

Ca în Belgia, Trump s-a pronunţat şi în Marea Britanie asupra migraţiei, considerând că milioanele de refugiaţi “distrug cultura şi identitatea” Europei.

În ciuda evidenţelor din stradă, e convins şi a spus-o răspicat: marea majoritate a britanicilor îl admiră şi e de acord cu el. (Până la a nu deosebi huiduielile de aclamaţii mai e doar un pas).

Ceea ce i-au reproşat în stradă aproape o sută de mii de protestatari, îi reproşează o lume întreagă: xenofobia, misoginismul, şovinismul.

Ceea ce liderului celei mai mari puteri a lumii nu-i reproşează deocamdată prea mulţi, dar îi îngrijorează pe toţi, e comportamentul patologic fanfaronard şi strania, foarte strania, înfricoşătoarea lipsă de concentrare.

Lasă un răspuns