MARŞ în Capitală, în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 1989

Câteva sute de persoane s-au adunat în jurul orei 16.00 în Piaţa Victoriei la evenimentul de comemorare a victimelor Revoluţiei şi, la ora transmiterii ştirii, se află în marş spre Piaţa Universităţii.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în jurul orei 16.00 în Piaţa Victoriei la evenimentul de comemorare a victimelor Revoluţiei şi au plecat în marş spre Piaţa Universităţii. Pe drum, manifestanţilor li s-au alăturat alţi oameni, astfel că în jur de 2.000 de participanţi au ajuns, sâmbătă seara, în Piaţa Universităţii, potrivit organizatorilor.

Manifestanţii au ţinut un moment de reculegere în Piaţa Universităţii, au cântat imnul şi au citit numele celor care au murit la Revoluţie.

Evenimentul are ca principal scop comemorarea victimelor evenimentelor din decembrie 1989, organizatorii rugându-i pe participanţi să vină cu candele.

“Pe 22 dimineaţa, pe la ora 8-9, eu personal am fost printre primii 15-20 care au capturat singurul tanc al Armatei lui Ceauşescu, în Piaţa Rosetti. Au încercat să dea cu tancurile peste noi, dar când au văzut atâta putere, determinare, noi am urcat peste tancuri. Au venit şi ne-am aruncat peste ei. (…) Dosarul se mişcă foarte greu. Actualul procuror general a promis că-l va încheia cu celeritate. De unde? Ca şi cu dosarul Mineriadei, într-un an şi 8 luni, e tot în cameră preliminară. Se se afle adevărul odată, să ne liniştim”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Petre Muraru.

“Mi-amintesc ziua de 21, pentru că atunci am început să aflu că a început. Eram atât de ocupată zilele acelea încât veştile de la Europa Liberă îmi scăpaseră. A venit cineva şi mi-a zis “Doamna doctor, ştiţi că a căzut Ceauşescu?” Atunci am simţit că mi se înmoaie picioarele, mi se încleştaseră fălcile ca la spasmofilie şi eram aproape să leşin de bucurie. E o emoţie greu de suportat şi acum pentru că nu credeam că vreodată o să ajungem să trăim altfel. Era aşa de rău atunci că nu credeam că va fi altfel. Dosarul ar fi trebuit să înceapă cu foarte mult timp în urmă , e foarte mare păcat că lucrurile au fost tergiversate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Maria Mihăiţă.

“Nu mă aşteptam la o participare mai mare pentu că este rece, este o prezenţă suficientă, totuşi bună şi am convingerea că ni se vor alătura oameni pe traseu şi mult mai mulţi vom ajunge în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Revoluţiei. Este o predare de ştafetă între noi, cei care am ţinut, atât cât am putut, steagul sus în toţi aceşti ani şi noua generaţie, care iese pentru un gest simbolic, un marş pentru eroi, cu o floare şi cu o lumânare, în locurile în care s-a murit. Este un gest care pe mine mă impresionează şi niciodată, în cei 29 de ani, nu am fost atât de fericit (…) Celor de la putere le transmit că sunt ilegitimi şi prin tot ce au făcut în 1989, 1990, sunt criminali. Partidele din opoziţie să elimine oamenii infiltraţi din interior şi să se adune laolaltă pentru că separat nu se poate”, a spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Doru Mărieş.

Manifestanţii au steaguri ale României şi Uniunii Europene şi scandează “Păcat, păcat de sângele vărsat!”, “Jandarmeria apără hoţia!”,”România trezeşte-te!”, “Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”, ” Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!” sau “Ne-am săturat de cât ne-aţi furat!”.

Traseul marşului a fost : Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii – Sala Dalles – Palatul Regal.

Lasă un răspuns