Misterioasa firmă din Turcia care l-a ajutat pe Maduro să scoată aur în valoare de 900 de milioane de dolari din Venezuela

La două luni după ce preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a vizitat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în Ankara, o companie misterioasă numită Sardes a început să scoată aurul din ţara sud-americană, potrivit Bloomberg.

Firma a început activitatea de business cu un boom în ianuarie 2018, când a importat aur în valoare de 41 de milioane de dolari din Venezuela – prima astfel de tranzacţie majoră între două ţări din ultimii 50 de ani.

Luna următoare, volumul s-a dublat, Sardes transportând aur în valoare de 100 de milioane de dolari în Turcia.

Până în luna noiembrie, când preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care au autorizat sancţiuni asupra aurului din Venezuela – după ce a trimis un convoi diplomatic la discuţii în Turcia – Sardes a scos în total aur în valoare de 900 de milioane de dolari din ţară.

Nivelul pare fabulos pentru o companie cu un capital de doar 1 milion de dolari, potrivit documentelor înscrise în Istanbul.

Nu este pentru prima dată când Turcia s-a poziţionat ca o alternativă pentru ţările care se confruntă cu sancţiunile SUA, încercând să submineze eforturile Washingtonului de a izola guvernele pe care le consideră ostile sau corupte.

Ankara a testat de mai multe ori barierele toleranţei americane, iar alianţa dintre membrii cheie ai NATO este în principiu deteriorată în prezent, potrivit unor oficiali americani.

Lasă un răspuns