NATO a acceptat oferta României pentru operaţionalizarea unui comandament multinaţional

Criza pronosticată de mai mulţi analişti a fost evitată miercuri, la Summit-ul NATO de la Bruxelles.

Faptul că unitatea Alianţei nu a fost afectată major de disputa comercială dintre SUA şi Europa şi de show-ul făcut de preşedintele Trump pe tema finanţării apărării şi a realizării echilibrului transatlantic în asumarea responsabilităţilor (fair burden sharing) reprezintă un  succes.

Secretarul general NATO şi liderii europeni au răsuflat uşuraţi în condiţiile în care deciziile negociate anterior la nivelul Consiliului Nord-Atlantic au fost consimţite de şefii de stat şi de guvern în reuniunea de miercuri.

In aceste condiţii, o importanţă deosebită a fost acordată întăririi posturii de descurajare şi apărare, ca rezultat al aplicării unei game largi de măsuri de asigurare, de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei, precum şi de consolidare a profilului de descurajare prin intermediul prezenţei aliate înaintate şi a Forţei de Răspuns a NATO.

În acest sens, şefii de stat şi de guvern au aprobat lansarea Iniţiativei aliate de creştere a capacităţii operaţionale – „Iniţiativa celor 4 treizeci”, care prevede ca până în 2020 Alianţa să aibă la dispoziţie 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de vase de război, gata să fie dislocate în mai puţin de 30 de zile, pentru a răspunde potenţialelor ameninţări la adresa securităţii membrilor săi.

În domeniul consolidării Structurii de comandă (NATO Command Structure / NCS), a fost aprobată creşterea nivelului de încadrare a acesteia cu peste 1200 de posturi, pentru a face faţă noilor sarcini care stau în faţa Alianţei.

Totodată, s-a consfinţit  ca noul Comandament aliat întrunit pentru Atlantic să fie dislocat la Norfolk, SUA, în timp ce noul Comandamentul de sprijin din Europa va fi
operaţionalizat la Ulm, în Germania.

Lasă un răspuns