Baronul mexican al drogurilor Joaquin ”El Chapo” Guzman a fost închis pe viaţă, dar asta nu înseamnă că războiul a luat sfârşit. Acum, DEA (Drugs Enforcement Administration) trebuie să îi facă faţă lui EL MENCHO, un narcotraficant cunoscut pentru ferocitatea sa.

A cultivat avocado, este mare fan al luptelor de cocoşi, dar a lucrat şi ca poliţist. El Mencho este noua spaimă a autorităţilor americane, scrie The Daily Mirror.

Nemesio Oseguera-Cervantes – alias El Mencho – este cu atât mai temut, cu cât în trecut i-a răpit pe fiii milionari ai lui El Chapo.

După ce a pus bazele cartelului Noua Generaţie în statul Jalisco, în urmă cu zece ani, acesta şi-a anunţat intenţiile prin plasarea a 35 de cadavre mutilate pe străzile din Veracruz, la oră de vârf.

Doi ani mai târziu, ”soldaţii” lui Mencho au violat, ucis şi incendiat o fetiţă de zece ani, pe care o confundaseră cu fiica unui traficant dintr-o bandă rivală.

În 2015, asasinii lui Mencho au executat un individ şi pe fiul său cu ajutorul unor batoane de dinamită, ataşate de corpurile victimelor.

Partenerul de afaceri al lui El Chapo, Ismael El Mayo Zambada, deţine titlul de cel mai puternic traficant de droguri din lume. Pe de altă parte, Oseguera-Cervantes, de 52 de ani, este cel mai căutat traficant în lista DEA, cu o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său.

Drogurile lui El Mencho nu ajung doar în SUA, ci şi în Europa, Australia, Africa şi Asia.

”Este inamicul public numărul 1,” a declarat Paul Caine, şeful DEA Mexic, în timpul arestării lui Chapo, în 2016. ”Şi are o armată de mii de indivizi certaţi cu legea”.

Chapo, în vârstă de 61 de ani, a condus cartelul Sinaloa, dar a fost prins în 2016 şi săptămâna trecută şi-a aflat sentinţa. După arestarea sa, rivalii au dus o luptă violentă pentru a umple ”vidul de influenţă”.

Fiii lui El Chapo – Ivan, 37 de ani şi Guzman, 31 de ani – au fost răpiţi dintr-un restaurant în 2016, chiar de oamenii lui Mencho. El Chapo a plătit 2 milioane de dolari pentru a-i elibera.

Diabeticul El Chapo, izolat în celula sa, nu pare să mai pună probleme lorzilor cocainei. Mai mult, Guzman face parte din vechea şcoală a traficanţilor, care se supun, încă, unor reguli ale mafiei, în timp ce El Mencho este noul lider al cartelurilor.

Cartelul lui Mencho îşi anunţă atacurile pe reţelele de socializare şi lasă pretutindeni cadavre dezmembrate, decapitate, astfel încât să le vadă toată lumea.

Mencho stă însă în umbră, nu apare în public şi nu provoacă autorităţile, un gest care a dus la decăderea unor traficanţi din trecut, precum Pablo Escobar în Columbia, ucis în 1993.

El Mencho nu se atinge de telefon şi oamenii lui înarmaţi cu arme de asalt poartă uniforme negre, cu inscripţia cartelului.

”Conduce cartelul ca pe o grupare paramilitară”, spune expertul în narcotraficanţi, Daniel Solis. ”Arsenalul lui face de râs armata. Ştie cum se conduce o forţă bine structurată, chiar de la Poliţie. El Mencho a declarat că preferă să moară luptând, decât să fie prins viu. Se aşteaptă la acelaşi lucru şi de la oamenii lui.”

Mencho are rădăcini modeste. A renunţat la şcoală la vârsta de 10 ani, pentru a lucra la plantaţia de avocado a familiei sale. Patru ani mai târziu, Mencho a devenit paznicul unei plantaţii de marijuana, după care a fugit în California, unde a devenit un traficant de droguri de mică anvergură. El şi verii lui au fost prinşi cu droguri şi deportaţi la începutul anilor 1990.

La întoarcerea în Mexic, El Mencho a reuşit să-şi ascundă cazierul din SUA şi a devenit poliţist în statul Jalisco. A demisionat pentru a face parte din Cartelul Millennium, un vechi aliat al lui Chapo, apoi şi-a făcut propria organizaţie, în urmă cu zece ani, cunoscută pentru crimele feroce.

”Metoda de ucidere seamănă cu cea a ISIS, nu a cartelurilor”, adaugă Solis. Când Mencho este încolţit, traficantul dă dovadă de cea mai violentă latura a sa.

1 mai 2015. Armata mexicană a pus la cale o lovitură contra traficantului El Mencho, în Operaţiunea Jalisco. În zorii zilei, forţele speciale şi federale au fost aduse cu două elicoptere militare la ferma unde se credea că se ascunde Mencho. Traficanţii aşteptau însă în două camioane blindate. Unul din elicoptere a fost doborât şi opt soldaţi, dar şi un poliţist, au fost ucişi.

După câteva ore, Mencho le-a ordonat oamenilor săi să dea foc la zeci de maşini, autobuze, camioane, benzinării şi bănci pe care le confiscase – blocând traficul în Jalisco. Guvernul mexican a fost obligat să detaşeze 10.000 de soldaţi pentru a securiza statul Jalisco.

Dacă El Mencho va fi prins, va avea aceeaşi soartă ca El Chapo, urmând să ajungă într-o închisoare din SUA. Dar DEA are dubii în privinţa realizării obiectivului. ”Mencho este un criminal atât de violent, încât m-aş mira să fie prins în viaţă”, a declarat sursa din DEA.

Lasă un răspuns