„Partea însorită” a Bacalaureatului. Patru licee cu peste 90% rata de promovare

Patru licee din Arad au reușit să aibă peste 90% rata de promovare a Examenului de Bacalaureat. Maximul a fost atins, din nou, de cei de la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici”.

Procentul mic de promovare a Examenului de Bacalaureat Național la nivelul județului Arad a scos în evidență problemele sistemului de învățământ. Printre statisticile negative, cu școlile în care niciun elev nu a trecut Bacalaureatul, cu elevii care au luat note mai mici de cinci, sau cei eliminați, avem și mici motive de bucurie. Școli în care profesorii își dau silința să-i învețe pe elevi, școli în care elevii merg cu un scop anume, nu doar pentru a-și ocupa timpul, școli în care accentul se pune pe elev, nu pe politică sau alte „delicatețuri”.

Fără absenți

La Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, de exemplu, din cei 165 de elevi înscriși la Bacalaureat, 152 au reușit să ia note peste șase, astfel că rata de promovare este de 92.12%. Niciun elev nu a lipsit de la examen, iar cea mai mare notă a fost un frumos 9.93, obținut de Carina Marisa Cichici, care a obținut doi de zece, la istorie și sociologie.

Dublă bucurie

„Pedagogicul” este și el acolo, în fruntea listei, cu 98.41 rată de promovare a examenului. Dintre cei 130 de elevi înscriși, patru au absentat, iar doi au fost respinși, având medii mai mici de cinci. Cea mai mare notă a Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” a fost cea a Adelinei Homenco, aceasta având media generală a Bacalaureatului 9.71. Colegiul Național „Moise Nicoară” are două motive de bucurie. Pe lângă procentul de promovare a examenului, situat la 99,41% (un singur elev respins, niciunul absent), aceștia au avut onoarea de a obține singura medie de zece a județului nostru, prin elevul Bogdan Ciacli.

Toți au trecut de examen

Cel mai mare procent l-a avut, la fel ca și anul trecut, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” din municipiu. Ce-i drept, numărul de elevi este mai mic decât în cazul celorlalte trei instituții menționate mai sus, însă dăruirea cadrelor didactice și conștiinciozitatea elevilor s-a făcut simțită. Toți cei 55 de candidați înscriși la examenul maturității au reușit să obțină medii mai mari de șase, procentul de promovare fiind de 100%. Cea mai mare medie a fost obținută de Andrei Nădăban – 9.86.

Crișul, printre cei mai buni

În afară de instituțiile de învățământ din municipiu, cel mai mare procent de promovare a examenului l-a avut Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” din Chișineu-Criș. 69.52% dintre candidații înscriși la examen au reușit să obțină medii mai mari de șase. Trei dintre cei 108 absolvenți au absentat, iar 32 dintre cei prezenți au avut medii mai mici de șase. Cea mai mare notă a liceului din Chișineu-Criș a fost a Paulei Barna, care a obținut media 9.83, cu „zece curată” la Matematică.

Procentul general

Dintre cei 3.021 de elevi înscriși la examen în județul nostru, aproximativ 52% au reușit să obțină medii mai mari de șase. Procentul de promovare se calculează, însă, din cei prezenți în săli (2.642), astfel că la nivelul județului Arad, procentul este de 59,20%. La nivel național, procentul de promovați din cei prezenți este de aproape 68%, așadar Aradul se află cu mult sub media națională. În schimb, dacă îi luăm în calcul și pe cei înscriși, dar care nu s-au prezentat la probele de examen, procentul de promovați din Arad este de aproximativ 52%, respectiv aproximativ 61% la nivel național.

Lasă un răspuns