Petroliştii, programatorii şi angajaţii din petrochimie câştigă peste 6.000 de lei net pe lună

Salariul mediu net pe economie a ajuns la valoarea de 2.688 de lei net în luna septembrie a acestui an, fiind în creştere cu 13% faţă de pe­rioada similară a anului anterior, arată datele publicate ieri de Institutul Na­ţional de Statistică.

Cele mai mari niveluri ale salariului me­diu net au fost înregistrate în luna septem­brie  în sectoarele „ex­tracţia petrolului brut şi a gazelor naturale“ (6.465 de lei net, + 11% faţă de septembrie 2017), servicii IT (6.446 lei net, +7% faţă de sep­tem­brie 2017), „fa­bricarea produselor de cocserie şi a pro­duselor obţinute din prelucrarea ţi­ţeiului“ (6.040 de lei net, +14% faţă de septembrie 2017).

„Clasamentul domeniilor cu cel mai bine plătiţi salariaţi se va schimba, pentru că aceste domenii trebuie corelate cu vârsta medie a angajaţilor. În petrol şi gaze şi în petrochimie vârsta medie a angajaţilor este mai mare, oamenii sunt în organzaţie de mult timp şi au primit în fiecare an majorări salariale. În IT, salariile sunt mari pentru că există o cerere mare de candidaţi, iar angajaţii au studii su­perioare şi specializări care necesită un nivel mai mare de calificare“, a explicat Alina Po­pescu, talent information so­lution leader pentru Ro­mânia şi regiunea Bal­cani în cadrul com­pa­niei de HR Mercer.

 

Lasă un răspuns