Politicienii bavarezi antiimigraţie vor un “Brexit german”, acuză Andrea Nahles, liderul SPD

Liderii Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer şi Markus Söder, reprezintă “un pericol pentru Europa” pentru că vor un “Brexit german”, avertizează Andrea Nahles, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), în contextul disputelor de la Berlin pe tema imigraţiei.

În ultimele săptămâni, mai mulţi lideri ai Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), au contestat politicile liderului formaţiunii, cancelarul Angela Merkel, în special cele în domeniul imigraţiei. Tensiunile politice par să se fi amplificat. Ministrul Economiei din Bavaria, Franz Josef Pschierer, a declarat, la o reuniune, că “Angela Merkel trebuie să plece”, conform unor surse politice citate de publicaţia Augsburger Allgemeine. “Cred că momentul cel mai bun al cancelarului Merkel a trecut”, a transmis Pschierer. Un alt lider CSU, Horst Seehofer, care este ministru de Interne al Germaniei, a contestat vehement politicile în domeniul imigraţiei, în contextul în care peste un milion de extracomunitari au ajuns în Germania. La rândul său, premierul landului Bavaria, Markus Söder (CSU), a exprimat opoziţie faţă de planul Angelei Merkel şi preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de reformare a zonei euro prin crearea unui buget comun. Modificarea tratatelor UE “ar crea, în culise, o nouă egalizare financiară la nivel european sau un model de transfer al sarcinilor”, a atras atenţia Söder.

Coaliţia guvernamentală de la Berlin este formată din partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), filiala din Bavaria a formaţiunii, Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Andrea Nahles.

Liderul SPD a avertizat că disputele politice riscă să conducă la destrămarea coaliţiei guvernamentale. “Noi nu vom permite acest lucru”, a afirmat Andrea Nahles, acuzând că preşedintele CSU, Horst Seehofer, care este ministru de Interne al Germaniei, şi Markus Söder, premierul Bavariei, se îndreaptă “spre un Brexit german”.

“Horst Seehofer reprezintă un pericol pentru Europa”, a adăugat Andrea Nahles, potrivit N-TV.de şi Der Spiegel, observând multe similitudini între situaţia de la Berlin şi politicile conservatorilor eurosceptici britanici care au organizat referendumul ce a avut ca rezultat decizia ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Lasă un răspuns