Procurorii DIICOT spun că grupul infracţional organizat, iniţiat şi constituit în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, era sprijinit de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului infracţional organizat permiteau trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/camioanelor (în interiorul cărora se aflau persoane – cetăţeni străini – care doreau să ajungă ilegal în spaţiul Schengen). Din cercetările efectuate de procurori a mai rezultat că lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/ primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu. „În cauză există suspiciuni cu privire la faptul că liderii grupului infracţional organizat au promis şi dat sume de bani lucrătorilor de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, în scopul de a nu fi controlate mijloacele de transport (controlate de către liderii grupului infracţional organizat şi în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen) ce se prezintă în punctul de frontieră astfel încât să fie permisă trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Gruparea a început să acționeze din luna martie 2017 până la sfârșitul lunii iunie 2017. Liderii ei erau cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed și inculpatul Timiș Istrate. Cei doi au iniţiat şi constituit, împreună cu suspectul B.L.V., în calitate de membru executant, un grup infracţional organizat, sprijinit pe teritoriul României de cel puțin 15 alte persoane, toate de cetățenie română. Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acționat coordonat pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria-Serbia-Cipru-România-Ungaria-Austria-Germania-Italia-Slovenia.

În perioada martie-iunie 2017, au fost comise 14 infracțiuni de trafic de migranți și 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat, sub forme diferite de participație penală, prin modalități alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în vederea obținerii direct sau indirect de foloase patrimoniale.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că „cel puțin în perioada februarie – aprilie 2017, grupul infracțional organizat a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit mai multe persoane – cetățeni străini -, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în scopul de a obține foloase patrimoniale. Astfel, în perioada 19-21.04.2017, membrii grupului infracţional organizat au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad, un număr de cel puţin 111 persoane – cetăţeni străini (în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil), în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în scopul de a obține foloase patrimoniale. În data de 21.04.2017, la punctul de frontieră Nădlac II, s-a prezentat conducătorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor şi remorcă care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. Cu ocazia controlului efectuat în interiorul automarfarului de către poliţia de frontieră s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul autotrenului se aflau un număr de 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori (diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indieni şi pakistanezi – în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil)”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT.

Potrivit procurorilor, în data de 2/3.05.2017 a fost depistat în apropierea punctului de trece româno-ungar un grup de 17 migranți, în data de 10/11.05.2017 a fost trecut fraudulos frontiera româno-ungară un grup de cel puțin 10 migranți, din care au fost depistați un număr de 5 migranți, în data de 25/26.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup de 8 migranți, în data de 30/31.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup format din cel puțin 10 migranți ce au fost transportați fraudulos până în Austria.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Timiș Istrate, Burfete Cristian, Ștefanache Robert Iulian, Mihali Cristian, Șerezan Vasile, Mihali Ilie Daniel, Grec Ștefan, Ștețco Iulian Dumitru și Grec Petrea pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranți. De asemenea, pe teritoriul Austriei au fost efectuate cinci percheziții domiciliare, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind reținut și ulterior arestat. Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Faţă de inculpatul Bozga Ioan Dacian, procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au menționat că, până la această oră, conducerea inspectoratului nu a fost înștiințată despre faptul că vreun lucrător de poliție de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac să fi fost reținut în dosarul instrumentat de DIICOT – Structura Centrală.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti. Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din România, Austria şi Slovenia. Activitățile au fost coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. Activităţile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL. Activitățile s-au desfășurat cu sprjinul Direcției Operațiuni Speciale, precum și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție.

Lasă un răspuns