Premierul Dăncilă se va întâlni, marţi, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va avea o întrevedere, marţi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se arată în programul oficialului european care apare pe site-ul CE.

De asemenea, Viorica Dăncilă va avea o întâlnire cu Günther H. Oettinger, comisarul UE pentru Buget şi Resurse umane, în perspectiva preşedinţiei române a Consiliului UE, potrivit programului prezentat pe site-ul Comisiei Europene.

Momentan, nu a fost făcut un anunţ oficial din partea Guvernului României referitor la aceste întâlniri.

Miercuri, Comisia Europeană a arătat că urmăreşte cu tot mai mare îngrijorare evoluţiile din România şi transmite că nu va ezita să treacă la acţiuni unde va fi necesar pentru asigurarea compatibilităţii cu tratatele europene. “Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape şi cu preocupări din ce în ce mai mari evoluţiile din România. Noi, la fel ca şi alţi parteneri internaţionali şi state membre, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unei justiţii independente şi profesioniste au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa rapoartelor MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele de la realizările înregistrate în trecut”, se arată într-un răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, remis MEDIAFAX.

“În acest context, urmărim îndeaproape reformele în sistemul judiciar şi ale codurilor penale din România. Observăm că reforma Codului Penal a fost adoptată de Parlamentul român. Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementările relevante ale UE în domeniul justiţiei penale şi cu standardele internaţionale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezita să trecem la acţiune unde va fi necesar pentru a asigura această compatibilitate”, mai transmite sursa citată.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat.

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională a României asupra proiectului care aduce modificări Codului Penal. Şi PNL, USR şi PMP au atacat la CCR iniţiativa legislativă.

Lasă un răspuns