O fi avut timp Klaus Iohannis să citească şi să priceapă ce se petrece la Bruxelles?

Mi-e din ce în ce mai clar că preşedintele României, Klaus Iohannis, se va strecura spre summitul NATO de la Bruxelles fără să spună românilor un cuvânt, după ce ieri – într-una dintre cele mai dificile zile ale mandatului său – a evitat să-şi privească conaţionalii în ochi, trimiţându-şi purtătorul de cuvânt să anunţe demiterea Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Deşi toţi liderii lumii o fac, nu e prima oară când Preşedintele omite să ne pună în temă cu agenda întrunirii şi cu poziţia României, dacă a avut destul răgaz să citească, să priceapă şi  să formuleze vreuna. A profitat însă ca să-şi umple două zile din agendă (de regulă, indecent de goală) cu evenimentele la care îşi va plimba costumul bine făcut. La sfârşit, e anunţată o ”declaraţie de presă” – cu alte cuvinte, o informare searbădă (însăilare de idei călduţe), fără întrebări din partea jurnaliştilor.

Summitul NATO începe mâine la Bruxelles, în contextul unei deteriorări accentuate relaţiei dintre aliaţii de pe cele două maluri ale Atlanticului.

Preşedintele Donald J. Trump a avut grijă să-şi arunce buzduganul, cu câteva ziceri menite să-i neliniştească pe liderii europeni. Observaţia că aceştia ”abuzează” de generozitatea Americii, care în 2017 a înregistrat o pierdere de 151 miliarde de dolari din comerţul cu Uniunea Europeană şi că rămâne de departe cel mai important contributor la securitatea bătrânului continent nu e nouă, dar e repetată cu obstinaţie. Cea mai recentă declaraţie a fost făcută astăzi, chiar înaintea plecării spre Belgia. Trecând în revistă principalele obiective ale călătoriei în Europa (Summitul NATO, vizita în Marea Britanie şi întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin în capitala Finlandei), a constatat cu voce tare: ”Sincer, întrevederea cu Putin ar putea fi cea mai uşoară dintre toate. Cine s-ar fi gândit ?!”. În urechile omologilor săi europeni, asta nu sună bine deloc. La rândul lor, experţii consideră că doar un summit de succes al Organizaţiei poate constitui premisa unei poziţionări de forţă în faţa liderului de la Kremlin.

De altfel, întrebat de repetate ori în ultima vreme cum îl defineşte pe preşedintele Putin – prieten sau duşman – Donald J. Trump a răspuns că, deocamdată, nu poate aprecia ferm, dar că, din punctul său de vedere, este mai degrabă un ”competitor”. Această atitudine conciliantă a liderului de la Washington faţă de omologul său de la Moscova a stârnit îngrijorare în tabăra Democraţilor. Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, s-a arătat foarte preocupat de faptul că Trump urmează, pe 16 iulie, să se afle în aceeaşi încăpere cu Putin, singuri, şi că s-ar putea să să-i accepte acestuia din urmă orice fel de cerinţă.

Statistic vorbind, de la preluarea mandatului, preşedintele Statelor Unite a făcut mai multe declaraţii ostile la adresa cancelarului Angela Merkel decât la adresa preşedintelui Putin.

Revenind la preşedintele României şi necunoscându-i intenţiile, se poate prespune doar că se va concentra asupra subiectului apărării pe flancul estic, acolo unde ameninţarea Rusiei lui Putin se desfăşoară în toată complexitatea ei.

Lasă un răspuns