Prima voce care se declară public împotriva REFERENDUMULUI. “Este neconstituţional. Încalcă un drept fundamental”

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a susţinut, sâmbătă, că referendumul de săptămâna viitoare este neconstituţional, deoarece încalcă un drept fundamental, respectiv cel al familiei. Ea afirmă că dacă acest referendum definea căsătoria, atunci era perfect corect.

”Acest referendum este neconstituţional. Constituţia României precizează limitele revizuirii, la art. 152, alin 2: <De asemenea, nicio revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora>. Prin acest referendum se încalcă un drept fundamental: al familiei. Căsătoria nu este un drept, ci o alegere”, a scris pe Facebook Adriana Săftoiu.

Deputatul PNL precizează că, în sens juridic, familia desemnează grupul de persoane constituite pe temeiul unor drepturi şi obligaţii, care izvorăsc din căsătorie, rudenie – inclusiv adopţie, precum şi din alte raporturi asimilate relaţiilor de familie, ”nicidecum doar prin căsătorie”.

”Ce propune acest referendum? Definirea familiei doar in contextul căsătoriei între un bărbat si femeie: Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie: <Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie>. Dacă acest referendum definea căsătoria, era perfect corect, dar acest referendum defineşte familia şi intră în coliziune cu Constituţia Romăniei care garantează drepturile si libertăţile cetăţeneşti (art 26, art 152). Deci, un referendum care încalcă dreptul familiei de a se constitui pe baza căsătoriei, a rudeniei, a altor raporturi asimilate relaţiilor de familiei”, a conchis Săftoiu.

Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

Lasă un răspuns