PSD-ALDE vor discuţii cu liderii grupurilor parlamentare pe Legea offshore

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au ajuns la un consens privind Legea offshore, după o discuţie la Parlament de circa patru ore, astfel aceştia vor invita săptămâna viitoare liderii grupurilor parlamentare la discuţii pentru a ajunge la o variantă finală, potrivit unor surse politice.

Întâlnirea de vineri din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor în care a fost discutată Legea offshore, care stabileşte unele măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră a început la ora 11:00. Discuţiile au durat aproximativ patru ore, la acestea participând ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi deputaţii ALDE, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu.

Totodată, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o întrevedere cu preşedinţii celor două Camerei ale Parlamentuluim, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit unor surse politice, liderii coaliţiei de guvernare, ministrul Finanţelor, şi deputaţii ALDE, au convenit ca săptămâna viitoare să fie invitaţi reprezentanţii din comisiile de specialitate ale Legislativului şi membri din toate grupurile parlamentare, pentru a stabili o variantă finală a proiectului de lege. De asemenea, după întâlnirea cu aleşi ai partidelor politice, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor avea o întrevedere şi cu Asociaţia Exploratorilor din Marea Neagră. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le va prezenta acestora un studiu de impact al proiectului Legii offshore.

Prin urmare, nici săptămâna viitoare proiectul Legii offshore nu va intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional pentru această iniţiativă legislativă.

Chiar dacă cererea de retrimitere la Comisii, votată în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor a venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, şi parlamentarii ALDE au fost nemulţumiţi de cele mai recente modificări ale Legii offshore făcute de către PSD.

Astfel, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara miercuri, referindu-se la proiectul legii offshore, că deputaţii ALDE care fac parte din Comisia de industrii au “fost luaţi pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment”.

Cu toate acestea, Tăriceanu a negat existenţa unor tensiuni politice în interiorul coaliţiei de guvernare.

“Comisia trebuie să integreze la dezbatere opinia Guvernului care nu exista, trebuie să aibă de asemenea punctul de vedere ai Asociaţiilor Concesionarilor Exploatărilor Maritime. E o problemă mai degrabă de proceduri. Nu e o problemă de politică cu PSD. Deci e o problemă legată de câştigul statului şi în al doilea rând de securitatea statului care profită de această lege”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, tot miercuri, referitor la legea offshore, că formaţiunea sa va susţine poziţia din Comisie. Acesta a refuzat să comenteze declaraţiile deputatului ALDE Varujan Vosganian despre prezenţa Guvernului la dezbateri: ”Nu-s comentatorul ALDE”.

Totodată, în aceeaşi zi, ministrul Finaţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că va discuta cu colegii de la ALDE, pentru ca ulterior să fie stabilită o formă finală a legii offshore, una care să permită un câştig cât mai mare la bugetul de stat. Acesta a adăugat că pentru Legea offshore trebuie găsită, cât mai repede, calea de mijloc între investitori şi statul român, astfel încât să înceapă exploatarea, deoarece îmbunătăţeşte independenţa energetică a ţării.