După ce în martie a obținut premiul întâi la clasa a V-a la Concursul Interjudețean de Matematică „Traian Lalescu”, la Timișoara, în aprilie le-a făcut tuturor o surpriză mult mai mare. La Negrești-Oaș, Răzvan Unguroiu, la doar 11 ani, a obținut aurul la Olimpiada Națională de Matematică. Și de data aceasta, a „concurat” cu elevi mai mari decât el. Pentru a îi afla povestea, am stat de vorbă cu prof. Adriana Crucean, cea care l-a pregătit pe elev pentru concursurile la care a participat.

A învățat alfabetul… pentru matematică

„Totul a început anul trecut, în luna mai, după concursul «Ioan Aron», organizat de colegiul nostru (Preparandia-Dimitrie Țichindeal – n.r.), la care Răzvan a obținut premiul I la clasa a IV-a, el fiind elev în clasa a III-a. Am felicitat-o pe invățătoatea lui, Anca Kelemen, care mi-a spus povestea lui: în clasa I, Răzvan a învățat alfabetul mult mai repede decât în mod obișnuit, deoarece era curios să rezolve problemele de matematică și nu înțelegea enunțul. Era ca o «sugativă». Învățătoarea l-a informat pe domnul director Sorin Haiduc despre performanța lui Răzvan și i-a cerut permisiunea de a merge mai repede cu materia. Așa se face că, anul trecut în luna mai, terminase materia de clasa a IV-a. Mi s-a părut extraordinar acest lucru și i-am spus că mi-ar face plăcere să-l preiau eu”, spune prof. Adriana Crucean.

Trecut în șah

Răzvan Unguroiu, la doar 11 ani, are un trecut în șah, fiind premiat de nenumărate ori la concursuri regionale, naționale și internaționale. „Odată descoperită pasiunea pentru matematică, a ales matematica, a renunțat la șah. Ce l-a determinat, sincer, nu știu, dar mă bucur. Este un câștig pentru matematică. Părinţii l-au încurajat să o aprofundeze, iar acum formăm o echipă. Răzvan şi-a continuat ascensiunea, câştigând toate concursurile la care a participat. Felicit și părinții, pentru că îl susțin cu adevărat ,fără presiuni, cu multă dragoste și răbdare”, a adăugat profesoara.

„Un diamant neșlefuit”

Așa îl descrie profesoara pe Răzvan. „Performanţa lui, să ajungi să obţii locul I la Olimpiada Națională de Matematică la clasa a V-a, tu fiind în clasa a IV-a, este cu adevărat una deosebită. Perseverenţa, ambiţia, efortul, răbdarea, numărul orelor de muncă dedicate matematicii l-au determinat să trecă peste multe obstacole, susţinut de părinţii care au crezut în el. Și eu le mulțumesc că au avut încredere în mine. Fiecare copil este un diamant neșlefuit, este important ca noi să nu-l stricăm”, spune aceasta.

Răzvan, un spirit genial

„Este genul de elev pe care orice profesor ar dori să-l aibă. E foarte curios, dornic să știe cât mai multe, pune tot timpul întrebări, e o fire veselă, foarte prietenoasă, e un copil fericit. Am văzut sclipirea lui de la început, observând cum privea fascinat calculele și, mai ales, răspunsurile pe care le dădea. Mă bucur că este elev al Colegiului nostru şi că am posibilitatea să lucrez cu el. În încheiere, tot ce pot să spun este că Răzvan Unguroiu este, cu adevărat, un spirit genial!”, conchide profesoara.

Palmaresul șahistului

La fel ca în matematică, Răzvan a excelat și în șah. Dintre premiile obținut în calitate de șahist, amintim doar prima participare la un campionat internațional – Campionatele Uniunii Europene la Șah Clasic 2015 (Cehia), 2015 – Premiul I la Cupa de șah „Mediator”, Premiul I la Cupa Palatului, 2016 – Premiul I la Naționalele Școlare de Șah, 2017 – Premiul II la Competiția Națională de Şah „Cupa Palatului”.

Lasă un răspuns