REZIDENŢIAT 2018: Şase candidaţi pe loc la medicină dentară. Ce spune un om din sistem despre exodul medicilor

Aproape 8.500 de absolvenţi de Medicină susţin, duminică, examenul de rezidenţiat, cea mai mare aglomeraţie fiind la Medicina Dentară. Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii “Carol Davila” spune că unul dintre motivele plecării medicilor peste hotare îl reprezintă lipsa dotărilor.

Pe domeniul Medicină au fost repartizate, anul acesta, 1.208 locuri şi candidează 2.406 medici înscrişi, concurenţa fiind de doi pe un loc.

Pentru medicină dentară sunt înscrişi 600 de candidaţi, pe un total de 95 de locuri, concurenţa fiind de 6 pe loc. La Farmacie sunt 243 de candidaţi şi concurează pe 60 de locuri.

“În afară de cele 1.208 locuri, mai sunt 107 posturi care au pregătirea în cemntrul universitar Bucureşti. Din experienţa anilor trecuti, la repartiţia care se face la o săptămână de la concurs, cardiologia si endocrinologia sunt cele mai căutate specializări. Mai sunt reumatologia, medicina de familie, a fost o cerere mai mică la specialităţile chirurgicale”, a declarat Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii “Carol Davila”.

Aceasta a mai declarat că sunt domenii deficitare epidemiologia, medicina nucleară, neurologie, specializări la care este ofertă generoasă.

Cât priveşte plecările din ţară, Cătălina Poiana, prorectorul Universităţii “Carol Davila”, spune că acesta a început să scadă, dar totuşi majorările salariale nu au avut efectul dorit.

“Sunt încă multe alte lucruri care trebuiesc rezolvate în sănătate. Deficitul de medici e o realitate, dar e dezechilibru între numărul de medici pe diferite localităţi. Nu se poate remedia prin posturi scoase la concurs, ci dotări în spitale, ci să facă acele spitale atractive pentru tineri. Am constatat că principalele lucruri nu erau salariile, ci condiţiile de muncă, accesul la activitatea de cercetare, resurse pentru cercetare ştiinţifică”, a mai spus Cătălina Poiana.

Aproape 8.500 de absolvenţi de Medicină susţin, duminică, concursul de intrare în rezidenţiat, în şase centre universitare, potrivit Ministerului Sănătăţii.

 

Lasă un răspuns