Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, demisionează şi va părăsi această funcţie în luna februarie

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că secretarul american al Apărării, Jim Mattis, va părăsi acest post la finalul lunii februarie, anunţul survenind la doar o zi după decizia privind retragerea trupelor americane din Siria, informează presa internaţională.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis şi-a exprimat părerile sale privind “tratarea cu respect a aliaţilor” şi folosirea “tuturor instrumentelor puterii americane pentru a asigura securitate comună”.

“Pentru că aveţi dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privinţe şi pe alte teme, cred că este corect să demisionez”, a afirmat Mattis în scrisoare trimisă preşedintelui Trump.

La rândul său, Trump a afirmat că Mattis se va retrage “cu distincţie” din funcţie la finalul lunii februarie, adăugând că un nou secretar al Apărării va fi numit în curând.

Liderul de la Casa Albă a scris pe Twitter că generalul Mattis “a fost de mare ajutor pentru mine în convingerea aliaţilor şi a altor ţări să-şi plătească partea de obligaţii militare”.

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecţiile liderilor militari, a fost criticată de numeroşi politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova, potrivit USA Today.

Lasă un răspuns