Sonda InSight a înregistrat sunetul vântului pe Marte

NASA a difuzat, vineri, în premieră, o înregistrare audio a vântului de pe Marte, sub forma unei vibraţii înregistrate de sonda InSight, relatează The Guardian.

Potrivit cercetătorilor de la NASA, acestea sunt primele sunete de pe Marte care pot fi detectate de urechea umană.

“Să înregistrăm acest audio a fost o plăcere neplanificată. Unul din obiectivele misiunii noastre este însă să măsurăm mişcarea pe Marte şi astfel că binenţeles asta include şi sunetul vântului”, a declarat Bruce Banerdt, unul din specialiştii laboratului NASA din Pasadena, California.

Cercetătorii de la NASA au explicat că, din cauza densităţii mici a atmosferei marţiene, care este alcătuită aproape în întregime din dioxid de carbon, percepţia umană asupra vântului este modificată, iar sunetul este înregistrat pe frecvenţe joase.

Sonda InSight a ajuns pe Marte pe 26 noiembrie.

Sunetul vântului de pe Marte a fost înregistrat pentru prima oară de sonda InSight, care a ajuns pe planeta roşie acum 10 zile.

Vântul a determinat vibraţia panourilor solare de pe sonda InSight, iar această vibraţie a fost înregistrată şi trimisă pe Pământ. Suflul a fost înregistrat de un seismometru de la bordul sondei InSight, dar şi de un senzor de presiune.

Estimarea specialiştilor este că vântul a bătut cu o putere cuprinsă între 10 şi 15 metri pe secundă.

Lasă un răspuns