Selecţionata Rusiei a învins surprinzător reprezentativa Spaniei cu scorul de 4-3 la loviturile de departajare, 1-1 (1-1, 1-1), după prelungiri, duminică, 1 iulie, pe Stadionul Luzhniki din Moscova, în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal 2018 şi s-a calificat în sferturi.

Rusia şi Spania au fost protagonistele unuia dintre cele mai plictisitoare meciuri de la acest turneu final, care, probabil, nu s-ar fi terminat niciodată dacă n-ar fi existat loviturile de departajare.

Ibericii au început slab meciul, şi au demonstrat că nu au renunţat la stilul de joc care i-a făcut celebri, în pase, din două atingeri. Contrar aşteptărilor, scorul s-a deschis mult mai devreme, în minutul 12. Asensio a centrat decisiv la autogolul unui Ignashevich aflat sub anestezia unei manevre de Wrestling, marca Sergio Ramos, reuşită care a adus liniştea în jumătatea spaniolă, care nu s-a grăbit după golul cu numărul doi. Băieţii lui Hierro au pus stăpânire pe balon, încercând să-i „anihileze” încet, dar sigur pe ruşi, cu peste 300 de pase în minutul 35 şi o posesie de 71% la pauză. Golovin i-a adus pe spanioli cu picioarele pe pământ în minutul 36, cu un şut cu dreptul, cu interiorul, dar pe lângă poarta lui De Gea.

Pique a „adus la viaţă” cei 75.000 de suporteri ruşi prezenţi la această partidă, după ce a jucat baschet în careul iberic, iar centralul olandez Kuipers a dictat lovitură de pedeapsă, ce a fost transformată imediat de Dzyuba, fără nicio şansă pentru De Gea. Spaniolii au avut ultimul cuvânt de spus în prima repriză, la şutul blocat al unui Isco prin piciorul căruia au trecut toate mingile periculoase ale băieţilor lui Hierro, iar Diego Costa a tras cortina peste prima parte.

Fluierul reprizei secunde nu a adus mari schimbări în jocul ibericilor, care au continuat să-i ameţească pe ruşi cu pasele repretate. Jordi Alba a avut prima „ocazie” în minutul 47, după ce a reluat cu coapsa, pe lângă poartă, o minge trimisă în careu. Isco l-a trezit pe Akinfeev după 12 minute în care goalkeeper-ul rus nu a avut de lucru, cu o acţiune personală încheiată cu un şut din unghi închis, respinsă de acelaşi Akinfeev în corner. David Silva a reluat cu capul slab o minge primită de pe partea dreaptă, dar Akinfeev nu a avut emoţii, balonul trimis de mijlocaşul lui Pep fiind trimis mult pe lângă poartă. Hierro a dat „milităria jos din pod” în minutul 67, când l-a introdus pe mult prea experimentatul Andres Iniesta, dar nici „Don Andres” nu a putut sparge zidul lui Cherchesov. Prima încercare a legendei catalane a fost în minutul 85, cu un şut din prima, pe jos, respins de Akinfeev. Cheryshev putea da lovitura pe final, dar a trimis slab de la marginea careului şi a tras cortina peste timpul regulamentar.

Jocul slab prestat de cele două echipe a continuat şi în prima repriză a prelungirilor, Asensio semnând prima şi singura ocazie în minutul 100 şi încoronând o primă parte în care mingea a fost „arestată” de iberici, cu un şut puternic de la distanţă, dar pe direcţia lui Akinfeev. Rodrigo a mai resuscitat jocul ibericilor în partea secundă, cu o dublă ocazie, dar Akinfeev a fost la post. Centralul olandez Kuipers le-a refuzat un penalty spaniolilor în finalul părţii secunde a prelungirilor, după ce Ramos şi Pique au fost ţinuţi în careul lui Akinfeev, şi nu s-a mai întâmplat nimic. Kuipers fluieră finalul prelungirilor, şi vine momentul…

Ruleta rusească

Iniesta îşi aşează primul mingea pe punctul cu var şi îl execută lejer, calm şi fără emoţii pe Akinfeev. Vine rândul lui Smolov, care se apropie timid de balon şi îl execută pe un De Gea care atinge mingea, dar nu o poate opri din drumul spre gol. Pique a tras calm, şi l-a executat pe goalkeeper-ul lui TSKA Moscova pentru 2-1. Ignashevich a punctat pentru 2-2 în stilul caracteristic al lui Ovidiu Herea, iar scorul a rămas intact. Koke a tras slab şi pe mijloc, iar Akinfeev a ghicit colţul. Golovin a punctat şi el pentru un 3-2 sigur. Ramos a transformat şi el după ce s-a îndreptat cu paşi mari spre balon. Cheryshev a înscris şi el, iar Akinfeev a avut ultimul cuvânt de spus. Aspas se îndreaptă spre balon cu paşii unei feline, iar goalkeeper-ul rus respinge cu piciorul şi pune capăt emoţiilor.

Rusia câştigă la loteria penalty-urilor probabil cel mai plictisitor meci de la acest turneu final şi trimite acasă o naţională a Spaniei cu tot cu cele 1.029 de pase reuşite în această partidă. Naţionala lui Cherchesov va întâlni câştigătoarea dintre Croaţia şi Danemarca.

Ştirea iniţială

Spania a câştigat Grupa B mai mult sau mai puţin datorită VAR-ului. În ultima etapă, elevii lui Hierro au remizat în compania Marocului, graţie unui gol marcat de Iago Aspas pe final. Portugalia a condus Iranul până spre final, când o intervenţie a lui Raphaël Guerreiro a fost sancţionată cu penalty, după consultarea VAR. Iranul a egalat şi a trimis Portugalia pe locul secund, dar nu înainte de a rata o ocazie uriaşă la faza imediat următoare. Dacă ar fi învins Portugalia, Iranul ar fi mers în optimi pentru duelul cu Uruguay. Nu a fost să fie, iar sud-americanii au întâlnit campioana Europei, pe care au învins-o cu 2-1.

Şi Rusia a avut viaţă grea cu Uruguay. După două victorii în primele două etape, 5-0 cu Arabia Saudită şi 3-1 cu Egipt, gazdele Mondialului au cedat la scor de neprezentare în dauna formaţiei pregătite de Oscar Washington Tabarez. Câştigătoarea din această după-amiază va da piept cu învingătoarea dintre Croaţia şi Danemarca, într-un meci în care Modric&Co pleacă cu prima şansă.

Echipele de start:

Spania: De Gea – Nacho, Pique, Ramos, Alba – Busquets, Koke – D. Silva, Asensio – Isco – Costa

Rezerve: Arrizabalaga, Reina – Alcantara, Aspas, Azpilicueta, Carvajal, Iniesta, Lucas, Monreal, Odriozola, Rodrigo, Saul

Rusia: Akinfeev – Fernandes, Kudryashov, Kutepov, Ignasevich, Zhirkov – Zobnin – Samedov, Kuzyaev, Golovin – Dzyuba

Rezerve: Lunev, Gabulov – Cheryshev, Dzagoev, Erokhin, Gazinskiy, Granat, Al. Miranchuk, An, Miranchuk, Semenov, Smolov

  • Spania: De Gea – Nacho (Carvajal 70), Pique   , Ramos, Alba – Busquets, Koke – D. Silva (Iniesta 67), Asensio (Rodrigo 104) – Isco – Costa (I. Aspas 80)
  • Rezerve: Arrizabalaga, Reina – Thiago, Azpilicueta, Lucas, Monreal, Odriozola, Saul
  • Rusia: Akinfeev – Fernandes, Kudryashov, Kutepov   , Ignasevich, Zhirkov (Granat 46) – Zobnin   – Samedov (Cheryshev 61), Kuzyaev (Erokin 97), Golovin – Dzyuba (Smolov 65)
  • Rezerve: Lunev, Gabulov – Dzagoev, Gazinskiy, Al. Miranchuk, An, Miranchuk, Semenov

4-5: Iago Aspas trage, Akinfeev se întinde şi respinge cu piciorul peste poartă, iar Rusia e în sferturi!


4-5: Cheryshev înscrie!


4-4: Ramos înscrie sigur, chiar dacă a ezitat. L-a trimis în dreapta pe Akinfeev şi a tras în stânga lui.


3-4: Golovin înscrie sigur!


3-3:  Koke ratează! Trage slab în stânga lui Akinfeev, iar portarul parează!


3-3: Ignashevic înscrie.


3-2: Pique înscrie sigur, bară-gol, cu Akinfeev plecat în dreapta, mingea ducându-se în stânga portarului.


2-2: Smolov bate primul pentru ruşi, trage tare în stânga, De Gea ghiceşte colţul, dar nu poate face nimic.


2-1: Iniesta transformă prima lovitură de departajare. Don Andres îl trimite în stânga pe Akinfeev, trage în dreapta şi e gol!


Minutul 120+2: FINAL! Urmează loviturile de departajare.


Minutul 120+1: Ramos recuperează o minge la mijloc, îi pasează lui Rodrigo, atacantul Valenciei îşi potriveşte mingea pentru şut şi trage, dar o face slab, iar balonul poposeşte în braţele lui Igor Akinfeev.


Minutul 114: Kuipers îi ţine în meci pe ruşi. Olandezul refuză să dea un penalty clar pentru Spania, la o lovitură liberă. În aceeaşi fază, Ramos şi Pique a fost traşi şi faultaţi în careul lui Akinfeev, însă Bjorn Kuipers – ajutat şi de brigada de arbitri VAR – decide să nu acorde penalty, deşi toţi spaniolii s-au dus năvală peste el.

Minutul 109: Cea mai mare ocazie a Spaniei în prelungiri. Rodrigo l-a depşit din fentă pe un adversar, a sprintat spre poart şi, după o ‘bicicletă’, a tras puternic. Akinfeev a respins, apoi Koke, venit pe mingea a doua, a reluat spre poartă, dar a fost blocat de Ignashevich.


Minutul 106: A început repriza a doua de prelungiri. Încă 15 minute şi ne aşteaptă loviturile de departajare.


Minutul 105+2:  Pauză.


Minutul 105+1: Koke îl serveşte bine pe Pique, în centrul careului, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, lateral, fundaşul Barcelonei reia, dar o face slab şi Akinfeev reţine din nou.


Minutul 100: Continuă atacurile în valuri, chiar dacă ambele echipe sunt stoarse de energie. Asensio trage de la distanţă, dar Akinfeev reţine. Ruşii rezistă în continuare asediului, iar Cherchesov a trimis în teren un “turn de control” de 1,91m, pe Erokin.


Minutul 92: Spaniolii încep tare prelungirile. Isco ajunge în poziţie de centrare, din careu, aproape de linia de fund, centrează, iar Carvajal ajunge să finalizeze, dar cade din picioare şi sterge mingea, iar Akinfeev reţine cu uşurinţă.


Minutul 91: A început prima repriză de prelungiri!


Minutul 90+5: Punct final al primelor 90 de minute. Urmează prelungiri!


Minutul 90+2: Ruşii, la un pas să dea lovitura pe final! Scăpaţi pe un contraatac, Cheryshev ajunge cu mingea în poziţie de finalizare cu mingea, în colţul careului, dar trage slab, peste poarta lui David De Gea.


Minutul 85: Dublă ocazie Spania! Iniesta trage puternic din marginea careului, după ce i-a fost aşezată de Isco la şut, dar Akinfeev respinge. Mingea ajunge la Iago Aspas, care îşi încearcă şi el norocul din unghi, dar portarul lui ŢSKA Moscova respinge din nou.

Minutul 82: Corner Spania, centrează Iniestă şi mingea cade în mijlocul careului, dar Ramos trage în Ignashevich. Spaniolii cer henţ, dar Bjorn Kuipers rămâne impasibil şi jocul continuă.


Minutul 66: Golovin se transformă în actor sperând că-l va impresiona pe Kuipers. Vedeta ruşilor intră în viteză în careu, încercând să-l lase în urmă pe Sergio Ramos, dar îşi dă seama că nu mai poate face nimic şi cade fără să fie atins, dar arbitrul olandez nu pică în această capcană şi jocul continuă.

Minutul 60: Prima ocazie semnată de spanioli în repriza secundă! Nacho centrează în careu, iar David Silva a reluat pe spate, cu capul, dar i-a stricat mingea lui Diego Costa, care a aşteptat să lovească perfect!


Minutul 46: Începe repriza a doua! Cherchesov mută, dar surprinzător o face în apărare! Îl scoate pe Zhirkov, iar locul său în teren e luat de Granat.


Minutul 45+2: Pauză la Moscova, cu o injecţie de moral incredibilă pentru ruşi după golul egalizator al lui Dzyuba! Se anunţă 45 de minute de foc pentru spanioli, care trebuie să alerge din nou pentru victoria care să-i ducă în optimi.


Minutul 41: GOOOOOOL RUSIA! Dzyuba execută şi înscrie, după ce l-a trimis pe De Gea în stânga şi a şutat în dreapta!

Minutul 39: Penalty pentru Rusia! Pique face un henţ careu, iar Bjorn Kuipers arată punctul cu var. Ruşii au executat bine un corner, mingea l-a depăşit pe Pique, a ajuns la Dzyuba, care a reluat cu capul spre poartă, dar balonul l-a lovit în mână pe fundaşul Barcelonei, iar arbitrul nu a ezitat să dicteze penalty.

Minutul 36: Prima ocazie a ruşilor, semnată de Golovin! Profitând de o respingere aiurea a defensivei Spaniei, mingea ajunge la starul rus şi acesta îl întinde pe De Gea, cu un şut cu interiorul, dar mingea trece pe lângă poartă.

Minutul 33: Ruşii fac valuri în tribună. Meciul cu Spania e o adevărată sărbătoare la Moscova şi, chiar dacă sunt conduşi şi Spania domină copios, ruşii fac valuri în tribune. Încearcă să trezească echipa lui Cherchesov, care se mulţumeşte, momentan, să degajeze orice minge din apropierea porţii lui Akinfeev.

Minutul 30: Jocul s-a liniştit din nou. La capătul primei jumătăţi de oră Spania nu mai forţează după ce a deschis scorul rapid, prin autogolul lui Ignashevich. Meciul a intrat din nou într-o zonă în care echipa lui Fernando Hierro pasează de-a latul terenului fără a fi incisivă, ruşii încearcă timizi să iasă din propria jumătate şi să pună probleme. Apărarea aglomerată îi deterină pe iberici să plimbe mult balonul.


Minutul 12: GOOOOOOOOL SPANIA! Autogol! Isco a bătut excelent o lovitură liberă, cu efect, ajunsă până în careul de şase metri al ruşilor, de unde Ignashevich a deviat decisiv în propria poartă, în timp ce cădea după un duel cu Sergio Ramos. Echipa lui Hierro ia avantaj devreme şi se anunţă un meci greu pentru oamenii lui Cherchesov.

Minutul 8: Spaniolii au posesia, dar nu reuşesc să concretizeze nimic momentan. Pasează de-a latul terenului şi încearcă să intre cu mingea până în poartă, însă ruşii fac faţă momentan presingului agresiv. Mai mult, echipa lui Cherchesov a fost la un pas să scape pe o contră, însă Pique la blocat pe Golovin chiar în momentul când acesta se pregătea de o pasă decisivă.


Minutul 1: A început meciul meciul de la Moscova! Aflăm împreună a treia echipă calificată în sferturile de finală ale Mondialului. Franţa – Uruguay e, până acum, singurul sfert de finală stabilit în urma meciurilor de ieri.

16:20 Echipele de start. Cei doi selecţioneri şi-au creionat primul “11”. Fernando Hierro vine cu surprize: Iniesta, Thiago şi Carvajal sunt doar pe bancă, în timp ce în echipă şi-a făcut loc Marco Asensio. Ibericii schimbă şi sistemul pentru meciul din optimi: joacă în 4-4-1-1.

15:30 Ziua de 1 iulie este specială pentru fotbalul iberic. Fernando Torres a depănat amintiri pe contul său de Twitter.

Spania a câştigat Grupa B mai mult sau mai puţin datorită VAR-ului. În ultima etapă, elevii lui Hierro au remizat în compania Marocului, graţie unui gol marcat de Iago Aspas pe final. Portugalia a condus Iranul până spre final, când o intervenţie a lui Raphaël Guerreiro a fost sancţionată cu penalty, după consultarea VAR. Iranul a egalat şi a trimis Portugalia pe locul secund, dar nu înainte de a rata o ocazie uriaşă la faza imediat următoare. Dacă ar fi învins Portugalia, Iranul ar fi mers în optimi pentru duelul cu Uruguay. Nu a fost să fie, iar sud-americanii au întâlnit campioana Europei, pe care au învins-o cu 2-1.

Şi Rusia a avut viaţă grea cu Uruguay. După două victorii în primele două etape, 5-0 cu Arabia Saudită şi 3-1 cu Egipt, gazdele Mondialului au cedat la scor de neprezentare în dauna formaţiei pregătite de Oscar Washington Tabarez. Câştigătoarea din această după-amiază va da piept cu învingătoarea dintre Croaţia şi Danemarca, într-un meci în care Modric&Co pleacă cu prima şansă.

Lasă un răspuns