Statele UE renunţă la taxarea giganţilor digitali, pentru a se concentra pe reforma globală

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) vor anunţa, săptămâna viitoare, că au renunţat la planul de a introduce o taxă digitală, pentru a se concentra pe reforma globală prin care vor fi taxaţi giganţii internetului, informează site-ul agenţiei Reuters citând documente UE consultate în avans

Conform planului iniţial, elaborat de Comisia Europeană anul trecut, companiile mari din tehnologie, precum Amazon, Alphabet (Google) şi Facebook, ar fi trebuit să plătească o taxă pentru vânzările de date, pieţele online şi publicitatea targetată. Dar câteva state membre UE au blocat iniţiativa, temându-se de pierderea unor venituri şi de represalii din partea Statelor Unite şi a altor ţări afectate.

Noua strategie a UE s-ar putea să fie salutată de giganţii digitali precum Google şi Facebook, care ar fi intrat sub incidenţa taxei preconizate de 3% pe veniturile generate.

„O serie de delegaţii continuă să aibă obiecţii fundamentale”, a scris Preşedinţia română a UE într-un document pregătit înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe ai UE din 12 martie şi consultat de Reuters. Această întâlnirea era văzută drept ultima oportunitate pentru a ajunge la o înţelegere cu privire la planul de taxare.

Documentele consultate de Reuters arată că, săptămâna viitoare, miniştrii de finanţe din UE vor avea pe masă o propunere de acord pentru a continua să lucreze la o reformă fiscală globală pregătită de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), un club al naţiunilor bogate. Reforma globală a taxelor fiscale este dezbătută de ani de zile, dar nu s-a ajuns niciodată la un acord, deoarece interesele naţionale diferă foarte mult.

Reformele fiscale la nivelul UE trebuie susţinute de toate cele 28 de state membre pentru a fi aprobate, dar Irlanda şi ţările scandinave s-au opus ferm revizuirii. Alte ţări au fost, de asemenea, sceptice.

În încercarea de a salva planul european de taxare, Franţa, cel mai puternic susţinător al taxei, a convenit în decembrie cu Germania, cea mai mare economie din blocul european, să-şi limiteze domeniul de aplicare al taxei pentru giganţii internetului doar la publicitatea digitală. Dar chiar şi acest plan cu un impact mai redus a fost primit cu scepticism în unele capitale europene.

Pe măsură ce planul european a început să se împotmolească, Franţa, Italia şi Spania s-au orientat către introducerea unei taxe digitale la nivel naţional.

Lasă un răspuns