Tăriceanu, despre justificarea banilor trimişi de Diaspora în ţară

“Nu văd justificarea. Sunt români care fac eforturi foarte mari. Milioane de români care au plecat în străinătate să lucreze, care îşi câştigă viaţa şi îşi obţin veniturile care au dreptul să şi le gestioneze cum doresc, să le trimită în ţară la familii, să le depună la banci, să îi investească. Nu ştiu de unde această atitudine, care mie mi se pare vecină cu spiritul miliţienesc care domnea odată în România, nu ştiu dacă nu este tot un fel de reverberaţie a modului de gândire pe care unii din cei care funcţionează astăzi în sistem şi în tot felul de zone la care nu ne aşteptam. Pe scurt, suntem împotriva, ca să fie clar”, a declarat Tăriceanu, la Parlament.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că proiectul care stabileşte ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună.

Afirmaţia a fost făcută în contextul în care pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) apare încă din 31 ianuarie un proiect de lege prin care românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele trimise în ţară mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

Lasă un răspuns