Prim vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans se declară dezamăgit de discuţiile din 7 februarie, când s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul român Viorica Dăncilă, deoarece aceasta nu a pomenit nimic despre ordonanţele de urgenţă prin care guvernul său modifică legile justiţiei. Într-o scrisoare pe care i-a trimis-o vineri, Timmermans îi solicită prim ministrului român clarificări urgente şi a părut că nu o bagă în seamă când s-au întâlnit faţă în faţă sâmbătă, la Congresul PES de la Madrid. ”Nu m-a evitat deloc,” dezminte Dăncilă imaginile devenite virale. ”Avem o relaţie foarte bună.”

Pe 22 februarie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care se declară dezamăgit că problema ordonanţelor de urgenţă din domeniul Justiţiei a fost evitată la întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles.

“Dragă prim-ministru,

Vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă, una privind procedurile pentru desemnarea procurorilor care vor face parte din Parchetul European din partea României şi cealaltă privind legile justiţiei, adoptată de guvern pe 19 februarie 2019.

Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul complet şi deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general şi MCV, în particular.

Tocmai de aceea, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă.

Aceste probleme au relevanţă directă pentru îngrijorări mai vechi, ridicate de MCV şi susţinute de Consiliul Miniştrilor UE.

Prima recomandare din raportul din ianuarie 2017 a fost ”să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei, în conformitate cu recomandările formulate prin MCV şi de către Comisia de la Veneţia şi Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO).

În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre în contradicţie directă cu substanţa raportului MCV, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare.

Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, încetarea modificărilor şi un nou început, pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări.

Cu sinceritate,

Frans Timmermans”

Dăncilă, despre gestul lui Timmermans de la Madrid: Nu m-a evitat deloc

A doua zi după trimiterea scrisorii, Frans Timmermans s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă la Madrid, unde amândoi participau la Congresul Partidului Socialist European. Într-un videoclip devenit rapid viral printre internauţii români, se vede cum Timmermans o evită pe Dăncilă şi o îmbrăţişeazî călduros pe o altă reprezentantă a socialiştilor, aflată lângă ea.

”Nu m-a evitat deloc,” dezminte Viorica Dăncilă. ”Nu mă evită, dimpotrivă, ne cunoaştem de foarte mult timp. Am fost primită cu căldură. Am o bună relaţie cu Frans Timmermans, o să vă trimit o fotografie, să vedeţi care este relaţia adevărată cu Frans Timmermans. Această întâlnire de la Madrid a fost un succes.”

Lasă un răspuns