Toader anunţă abrogarea articolului de OUG care le permite judecătorilor să devină şefi de parchete

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţt că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

“Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi (luni -n.r.), să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurori care îndeplinesc condiţiile legii şi să-i numească, procedura de interviu, de selecţie şi propunere de la ministrul Justiţiei şi să-i numească preşedintele Republicii, prin decret prezidenţial”, a declarat Tudorel Toader, la sediul Guvernului.

Ministrul Justiţiei a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanţa privind modificarea legilor justiţiei, se abrogă şi prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, şi nu de Secţia pentru procurori a Consiliului.

“Abrogând articolul 54 în integralitatea lui, se abrogă implicit şi prevederea care mută competenţa de la Secţia de procurori la plenul CSM-ului. Prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluaţi de ministerul Justiţiei, prin procedură transarentă, vor ărimi avizul de la CSM, de la Secţia pentru procurori, pozitiv sau negativ , după care ministrul va propune preşedintelui Republicii să-i numească procurori de rang înalt”, a completat Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. “Vom redacta draful de modificare, o OUG de modificare a ordonanţei de urgenţă. Dat fiind faptul că de mâine (marţi -n.r.) până joi la Bruxelles, voi redacta proiectul de ordonanţă pentru a putea intra vineri să-l trimitem la CSM, pentru a putea intra în următoarea şedinţă de Guvern, deci nu de săptămâna asta, de săptămâna cealaltă”, a completat Toader.

Articolul 54 prevedea: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.

La discuţiile de la Palatul Victoria au participat, alături de premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, şi preşedintele CSM Lia Savonea, preşedintele UNJR Dana Gîrbovan, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Andreea Ciucă, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Procurorilor din România, Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Toader anunţă un mecanism prin care proiectele propuse de Guvern vor ajunge la CSM cu cel puţin cinci zile înainte 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că va fi instituit un mecanism de dialog astfel încât proiectele propuse de Guvern să ajungă la Consiliul Superior al Magistraturii cu cel puţin cinci zile înainte, pentru a putea fi analizate, dezbătute şi avizate. 

“Ca o primă soluţie este instituirea unui mecanism de dialog astfel încât CSM, cel care da avize consultative în probleme de modfiicare a legilor justiţiei, vom încheia un memoranmdum astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat “, a anunţat Tudorel Toader.

Reacţia ministrului vine ca urmare a nemulţumirilor magistraţilor din CSM, care au contestat faptul că au primit proiectul de ordonanţă de urgenţă pe modificarea legilor justiţiei cu o zi înainte ca acesta să fie aprobat în Guvern şi, prin urmare, nu au avut timp să analizeze actul normativ.

.

Lasă un răspuns