Toader, ATAC la adresa preşedintelui

Tudorel Toader a fost întrebat la Suceava de jurnalişti dacă se poate vorbi despre un stat de drept, în condiţiile în care preşedintele ţării nu respectă deciziile Curţii Constituţionale.

”Eu după ce s-a pronunţat decizia, sigur că fiind parte în respectivul conflict, o parte în conflict a fost Ministrul Justiţiei şi o parte preşedintele Republicii (…), eu nu mi-am imaginat că cel mai înalt demnitar în stat nu va respecta decizia Curţii Constituţionale. Nu uitaţi un lucru: în Polonia este o mare dezbatere cu activarea articolului 7 din tratat pentru nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale. Eu mi mi-am imaginat asta, dar vedeţi că realitatea depăşeşte de multe ori imaginaţia”, a răspuns Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, întrebat la Suceava când crede că va termina preşedintele Klaus Iohannis de citit motivarea CCR legată de revocarea Laurei Codruţa Kovesi, a răspuns că întrebarea corectă este când va termina de înţeles.

”Întrebarea corectă este când va termina de înţeles, pentru că poţi să citeşti ceva şi să nu înţelegi ce citeşti. Când va termina de înţeles, când va termina de deliberat în sensul de a lua o hotărâre sau alta…”, a răspuns Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a spus că sigur este un lucru: ”orice decizie a Curţii Constituţionale, că este de admitere sau de interpretare, produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Adevărul este că efectele sunt de natură diferite după cum este examinată o lege sau alta şi după momentul în care este examinată. Efectul juridic este acelaşi, obligaţiile sunt de la momentul în care se produce efectul juridic. Nu există un termen aici categoric (în a da preşedintele un răspuns – n.r.), pentru că dacă ar exista un termen ar însemna că Legea Fundamentală, Constituţia, îţi permite ca un anumit termen să rămâi în starea de neconstituţionalitate, ceea ce nu e cazul”.

CCR a publicat în 7 iunie motivarea prin care arată că şeful statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le are şi le-a îngrădit pe cele ale ministrului Justiţiei, atunci când a refuzat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, cerută de Tudorel Toader.

Preşedintele a anunţat că va citi motivarea Curţii până o va înţelege, dar va da un răspuns într-un termen rezonabil.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Sibiu că ”astăzi este încă săptămâna în care citim” motivarea Curţii.

Lasă un răspuns