Turcia anunţă extinderea stării de urgenţă pentru încă trei luni

Turcia a instituit starea de urgenţă după puciul din vara anului 2016, aceasta fiind extinsă de şase ori până în prezent.

Bozdag a precizat că extinderea stării de urgenţă vizează eliminarea grupărilor teroriste şi extremiste de pe teritoriul Turciei şi că nu va avea efecte asupra cetăţenilor paşnici.

Extinderea stării de urgenţă va intra în vigoare la data de 19 aprilie, imediat după aprobarea dată de Parlament.

Peste 150.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnalişti şi angajaţi din administraţia centrală. În plus, peste 150.000 de profesori, funcţionari publici şi militari au fost demişi sau suspendaţi din funcţie. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului.

Regimul de la Ankara consideră că reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, FETO, este responsabilă pentru tentativa eşuată de lovitură de stat. Preşedintele turc a declarat că Statele Unite îl protejează pe clericul musulman în vârstă de 79 de ani, care locuieşte în statul Pennsylvania din anul 1999, şi a cerut extrădarea de urgenţă a acestuia. Fethullah Gulen a respins toate acuzaţiile şi consideră că Erdogan a impus o dictatură în Turcia.

Lasă un răspuns